Najdete ji? Tajemná skála Baba se ukrývá nad řekou Úslavou

29. listopad 2019

Musíte pořádně hledat. Jsou místa, ke kterým totiž dodnes nevedou turistické trasy, i když stojí za vidění a pyšní se i nějakým tím nej. Jedním takovým ukrytým kouskem přírody je i skála jménem Baba nad řekou Úslavou na Plzeňsku.

Podle mnohých se jedná o vůbec nejhezčí skálu nad řekou. Zároveň jde zcela bezpečně o nejvyšší skalní masiv široko daleko. Měří přes 50 metrů a její obnažená část má něco přes 20 metrů.

Na první pohled vás zaujme barva skály. Je temně černá. Je to díky hornině zvané buližník. Jde o vyvřelou podmořskou lávu, která se tu po miliony let udržela díky svojí houževnatosti a tvrdosti.

Místy už skálu pokryly lyšejníky

Skále se odpradávna říká Baba. Asi proto, že její tvar připomíná shrbenou stařenu. Někdo v ní také vidí třeba hlavu hrdého orla, ale určitě vás napadne i jiné připodobnění.

Majestát nad řekou Úslavou

Skálu a celý pravý břeh Úslavy obklopuje listnatý les převážně s duby. Zblízka si všimnete mohutných puklin ve skále i úžasné symbiózy živého s neživým. Na skále se daří borůvčí a lišejníkům, ale také třeba různě pokrouceným borovicím a břízám.

Stromy dodávají už tak bizarní „shrbené babě“ na ještě větší tajemnosti. Na strmém svahu dolů k řece je vidět hodně kamenů, které byly kdysi součástí skalního masivu.

Skála se tyčí nad klikatící se řekou Úslavou v údolí. A výhled do okolí je úžasný. Vidět jsou třeba nedaleké Blovice nebo na protějším kopci zřícenina hradu Vlčtejn. Na samotnou skálu si asi troufnou jen ti neodvážnější. Dokládají to i skoby na několika místech. Baba prý bývá oblíbeným místem horolezců.

Kudy k Babě? Nejlépe se sem dostanete od východu z nedaleké obce Zdemyslice. Z ní se vydáte pěšky polní cestou a lesem do kopce. Cesta ke skále není značená, ale určitě budete mít štěstí. Znatelná je vyšlapaná pěšina.  

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio