Nájemníci obytného domu v Třídvoří u Dlouhého Újezdu na Tachovsku se musí vystěhovat ze svých bytů

31. květen 2019 11:40

Nájemníci obytného domu, který je součástí tamní zemědělské usedlosti, se dostali do problémů. I když má dům novou střechu a vyměněná okna, současný majitel usedlosti - firma Agricoltori Tachov V žádné nájemníky v areálu nechce.

Anna Ranglová žije prý v domě více než třicet let, na dvorku chová slepice, husy a kachny a má také dva psy. Podle ní důvodem pro vystěhování rozhodně nemůžou být dluhy, protože všechny energie i nájmy má zaplacené. Nájemní smlouvu má uzavřenou se zemědělskou firmou, u které pracovala a které dům dříve patřil.

Teď je ale majitelem už druhá nástupnická firma Agricoltori Tachov V. Podle Petra Bernarda z vedení společnosti byly byty vázané na práci u firmy. Ukončením pracovního poměru tak nájemní smlouvy zanikly. Tvrdí, že o stěhování nájemníci věděli od začátku roku.

„V objektu není žádný nájemce, všechny nájemní smlouvy byly na dobu určitou a skončily. Objekt navíc není v obyvatelném technickém stavu a majitel se jej chystá rekonstruovat. Jakékoliv pobývání v tomto areálu je protiprávní a majitel upozornil na to, že tam žádné osoby pobývat nesmí,“ uvedl Petr Bernard.

Majitel hrozí odpojením vody a elektřiny

I z toho důvodu vyvěsil majitel v areálu na domovní dveře oznámení, že dnes, 31. května, odpojí dům od vody a elektřiny. Někteří nájemníci výzvu o vystěhování uposlechli a z domu odešli. Anna Ranglová ale zůstala, tvrdí totiž, že nemá kam jít. A i kdyby se jí pro sebe bydlení podařilo sehnat, neví, co udělat se zvířaty, která chová.

Třídvoří je na území obce Dlouhý Újezd, podle nezávislého starosty Miroslava Křížka obec teď nájemníkům nijak nemůže pomoci: „Jsme hledali nějaká řešení, ale obec jako taková bohužel řešení nemá. Nemáme žádný volný byt, který bychom nabídnout.“

Po dohodě s nájemníky prodloužil majitel domu lhůtu na vystěhování o měsíc. Vodu a elektřinu odpojí na konci června. z Třídvoří u Tachova.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio