Nakrmíme hladové studenty. Levně a kdykoliv

22. červen 2018

Jedním z klíčů úspěšného podnikání je dobrý nápad. A ten Tadeáš Havránek a Ondřej Machač měli. Byl tak dobrý, že s ním uspěli v regionální části soutěže Rozjezdy 2018. Do té se každý rok hlásí přibližně 400 soutěžících, kteří by chtěli rozjet vlastní podnikání, jen ti nejlepší ale získají finanční podporu do startu.

Oba pánové jsou studenty vysokých škol a k nápadu je inspirovala vlastní zkušenost se špatnou dostupností jídla. Pro vysokoškoláky existuje několik možností jak se stravovat. Můžou navštěvovat menzu, ta ale někdy bývá daleko od fakulty, nebo ubytovacích zařízení. Stravování v restauraci není pro rozpočet mnoha studentů únosné a vařit si sám je časově náročné a ne každý to zvládá.

Nápad, který zaujal

Nápad zvaný „Foodmat“ tak dává studentům možnost koupit si 24 hodin denně mražené jídlo v automatu umístěném například v prostorách kolejí, nebo fakulty: „Byli jsme překvapení, že jsme se s tímto nápadem v soutěži umístili. Je to znamení toho, že náš nápad má budoucnost a šanci uspět. A je to další krok, který nás posunul k tomu do toho jít naplno,“ říká Tadeáš Havránek.

Největší manažerskou hru na světě vyhráli Češi. Dřív chodili na pardubickou univerzitu

Tým Answer 42 ovládl celou soutěž

Český tým ovládl mezinárodní finále soutěže Global Management Challenge v Dubaji. Poslední klání bylo náročné, účastníci se skoro nevyspali.

Pro začátek by automaty nabízely mražená jídla: „Lidé u nás nemají důvěru v mražená jídla, přitom doma si vaří sami, pak to dají do ledničky, nebo zamrazí, pak to ohřejí a znovu jí. V našem případě jde o stejný princip. Jídla se uvaří, dají do šokovače, kde se dusíkem zmrazí a pak se to ohřeje. Je to normální jídlo jako každé jiné a bez konzervantů,“ stojí si za kvalitou nabízených jídel Tadeáš Havránek.

Jídlo pro kytkožrouty

Automaty studentům nabídnou řadu hotových jídel, ale uspokojí i náročnější strávníky: „Chtěli bychom tam mít aspoň jedno veganské, nebo vegetariánské jídlo. Mezi našimi kamarády je spousta vegetariánů a oni mají velký problém se sháněním hotových jídel,“ vysvětluje Ondřej Machač.

Do budoucna by automaty mohly nabízet také chlazená jídla, což by sortiment rozšířilo ještě o saláty a podobně. Snem mladých podnikatelů pak jsou vlastní automaty s různými vylepšeními.

Nakrmené Pardubice

Jako první se na levná a chutná jídla z automatu můžou těšit studenti Univerzity Pardubice: „Vypadá to, že to budou Pardubice, kde zkusíme s naším nápadem zaútočit. Ideálně už na začátku dalšího školního roku,“ uzavírá Tadeáš Havránek.

Spustit audio