Nákup a uchovávání minerálních a stolních vod

6. září 2002
Dobrá rada

Poslední statistiky ukazují, že stále stoupá spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů. Ani Česká republika není výjimkou. Žízeň nejlépe zaženete čistou pramenitou vodou. Kde jí ale vzít? Náhražkou jsou vody minerální a stolní. Nakupujeme je ve velkém, třeba na měsíc dopředu. Přesně podle zásady, proč se s nimi nosit každý týden, když mohu nakoupit více balení najednou.

Někdy se stane, že má však otevřený nápoj nepříjemnou příchuť. Podle Josefa Rejtara z České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni, se nakupování vod do zásoby nevyplatí.

Rejtar: Reklamaci můžeme uplatnit do osmi dnů, proto nedoporučuji toto zboží nakupovat do zásoby.

Minerální vody většinou nenakupujeme po kusech, ale v balení po čtyřech až šesti láhvích. Měli bychom se držet určitých pravidel.

Rejtar: Láhve v jednom kartonu byly většinou stáčeny za sebou, tam je předpoklad, že si navzájem odpovídají. Zjištěný zákal je třeba okamžitě reklamovat u prodejce.

Na každé láhvi by se měl spotřebitel dovědět, co přesně pije?

Rejtar: U přírodní čisté minerální vody je výtah z chemické analýzy, kde je uvedeno množství jednotlivých chemických prvků a je-li dosycována kysličníkem uhličitým. Ochucené minerální vody jsou opatřeny informací o složení, případném obsahu konzervačních činidel, aromatických látek, cukrů a umělých sladidel.

Měl by tam být také atest, který potvrzuje, že se jedná o opravdu kvalitní minerální vodu?

Rejtar: Atesty se uvádět nemusí. U přírodních minerálních vod je na vinětě výtah z chemické analýzy, což se asi za atest považuje.

Za jak dlouho by měl být obnovován?

Rejtar: Stačí za poslední dva roky. Trvanlivost minerálních vod záleží na výrobci, běžně je to rok.

Teď už víte, jak minerálky nakupovat a reklamovat. Téměř všechny nápoje nealko nesnášejí sluníčko.

Rejtar: Limonáda a ochucené minerální vody nejsou čisté, obsahují cukr, aromatické složky, příchutě. Sluníčko způsobí rychlý průběh různých chemických procesů a voda je pak mikrobiologicky znečištěna.

Upozornění, aby tyto nápoje byly uchovávány v temnu a chladu výrobci běžně na láhvi neuvádějí. U náhodně zakoupených čtyřech vzorků nebyly. Nealko doporučuji skladovat v chladu a temnu tak, jako uchovává země své prameny.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu