Nákup ovoce a zeleniny u stánkařů

2. září 2002
Dobrá rada

Povodně už jsou za námi, úklid zatopených oblastí je v plném proudu, začíná se dostavovat únava a stres. Těm můžeme alespoň částečně předejít zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny. Na jakost prodávaného ovoce a zeleniny u stánkových prodejců na Plzeňsku se zaměřili pracovníci České zemědělské a potravinářské inspekce. Výsledek dopadl neslavně. Z 13 kontrolovaných prodejců nevyhovělo 6.

Beránek: V 5 případech se závady týkaly prodávané jakosti a v jednom případě nebyly dodržovány hygienické předpisy při prodeji potravin.

Řekl inspektor Jiří Beránek.

Beránek: Nevyhovující jakost a zdravotní nezávadnost byla zjišťována zejména u pórku, červené řepy, brukve, čínského zelí, paprik, rajčat, česneku, z ovoce u jablek a broskví. Zelenina nevyhověla zejména pro nečerstvý vzhled, svraštělost, silnou zavadlost, u česneku byla zjištěna i viditelná plíseň, některé cibule byly naklíčené.

120 kilogramů zeleniny bylo okamžitě zakázáno prodávat. Prodejce čeká správní řízení a vysoké pokuty.

Beránek: Prodávaná čerstvá zelenina musí být čistá. Spotřebitel by si měl nákup dobře prohlédnout a doma zeleninu řádně umýt.

Pokud se vám ovoce a zelenina nebudou na první pohled líbit, nekupujte. Nekupujte ani v případě výrazných slev. Mohou pocházet ze záplavových oblastí a být kontaminované. Prodej ovoce a zeleniny z těchto oblastí je přísně zakázán, ale nepoctivých prodejců s vidinou rychlého výdělku je stále hodně a inspektoři nemohou být všude.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu