Naložené kvítí a býlí? Lednová pochoutka všech kytkožroutů

Bez květin v kuchyni se ani v zimě neobejde Jana Vlková, propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinové kuchařky. Má je v zavařovačkách ve spíži.

Aneb co si v létě naložíš, v zimě jako když najdeš. „To jsou takové očistné vyprošťovací konzervy na přežití zimy pro kytkožrouta, protože leden je opravdu nejhorší měsíc, to nic neroste,“ usmívá se Jana Vlková.

Nejlépe se jí osvědčily nakyselo naložená šrucha zelná a lichořeřišnice, vyzkoušet ale můžete kteroukoli tučnolistou rostlinu se silnějším šťavnatým stonkem. Recept je jednoduchý: Na lák budeme potřebovat 1 díl 8% octa, 3 díly vody a hořčičné semínko. Omyté rostliny vyskládáme do sklenic, zalijeme lákem, zavíčkujeme a sterilujeme. Využít pochopitelně můžeme i jiný oblíbený recept na nakládané okurky.

A k čemu nakládané kytky přidat? Podle Jany Vlkové je leden měsícem kořenové zeleniny, řepy a mrkve: „Řepa je vynikající, pokud se peče v troubě v alobalu, to se z ní neztratí žádná šťáva ani chuť, mrkev se dá jíst syrová, strouhaná,“ vyjmenovává labužnicky, „z obou se dají dělat saláty, do kterých se skvěle hodí tyto kyselé věci a pak už jen nějaká ta zálivka z octa, hořčice... A hlavně olej, aby se ta chuť roznesla.“

Kyselé byliny nám budou chutnat také se všemi jídly, ke kterým konzumujeme kyselé okurky. Od řízků s bramborovou kaší přes španělského ptáčka po uzené. Prostě dobře ladí se všemi tradičními zimními pokrmy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.