Náměstí Generála Píky v Plzni na Slovanech čeká obnova zeleně

28. únor 2018 11:00

Náměstí Generála Píky v Plzni na Slovanech změní svoji tvář. Druhý městský obvod se chystá obnovit zeleň, která roste mezi bytovkami a Koterovskou ulicí v délce od Částkovy ulice k bazénu. Řada stromů je už ve špatném stavu a jejich skladba se do městské zástavby příliš nehodí.

Druhý městský obvod už nechal vypracovat projektovou dokumentaci na sadovou úpravu, a to takovou, aby se tahle frekventovaná lokalita stala reprezentativním, estetickým a funkčním místem. Samotné realizaci už teď tedy nic nestojí v cestě a bude vzhledem k náročnosti rozdělená na několik etap. 

První etapa bude zahrnovat kácení osmnácti vzrostlých dřevin, které byly jednak nevhodně umístěné a svoji roli hrálo i to, že byly už v hodně špatném stavu. Dál pak 53 kusů menších dřevin a 22 drobnějších keřů. Místo toho obvod vysadí šestadvacet nových a hodnotných dřevin.

Druhá etapa pak bude zahrnovat založení čtyř set dvaceti metrů čtverečních záhonů pro výsadbu asi devíti set kusů keřů. Bude se jednat o kvetoucí keře, včetně růží, regeneraci trávníků po nových výsadbách a taky odstranění a instalaci nového mobiliáře jako jsou například lavičky.

Vznikne příjemné místo k odpočinku

Představitelé obvodu věří, že si místo po úpravách lidé oblíbí. Lokalita se oživí a nabídne Plzeňanům kulturní prostor pro odpočinek a kolemjdoucím příjemný pohled na kvetoucí keře a krásnou upravenou zeleň. Zelený prostor má taky přispět k odclonění a odhlučnění frekventované Koterovské třídy, osvěžit vzduch a zlepšit mikroklima místa. A kromě toho přispěje k prezentaci druhého obvodu kvalitní sadovou úpravou.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio