Náměstí Míru v Domažlicích obsadila historická auta, nejstarší z roku 1910

23. srpen 2021 16:05, aktualizováno

Velký ohlas a zájem lidí vzbudil 47. ročník Srazu historických vozidel v Domažlicích. Tradičně ho pořádá tamní Veteran Car Club.

47. ročník Srazu historických vozidel Domažlice

O víkendu se konal další ročník tradičního srazu veteránistů. Letos přijelo na sto dvacet historických automobilů a motocyklů z celého Česka i z Německa a zájemci mohli veterány obdivovat na domažlickém náměstí Míru. Ještě před polednem se všechny stroje, vyrobené do roku 1955, vydaly na jízdu spolehlivosti po okolních obcích. Čekala je trasa dlouhá 88 kilometrů.

„Nejstarší motocykl tady je z roku 1914 a z roku 1910 nejstarší automobil, všechna auta jsou pojízdná, mají SPZ i pojištění,“ popsal předseda Vetaran Car Clubu Domažlice Václav Hána. Pochvaloval si přitom každoroční zájem diváků o akci. „Těšíme se na jubilejní pětapadesátý ročník,“ dodal.

47. ročník Srazu historických vozidel Domažlice

Na sraz dorazila se svým motocyklem BSA se sajdkárou také Libuše Šulcová z Průhonic u Prahy. „K motorkám mě přivedla láska. Bylo mi šestnáct a můj budoucí manžel jezdil závodně na motocyklu, ke konci života jsme se dali na veterány,“ vyprávěla s tím, že mít takového koníčka považuje ve svém věku za velký dar.

Hasiči a jejich schovaný poklad

Unikátem se mohou pochlubit také hasiči ze Kdyně. „To hasičské auto už bylo připravené k sešrotování, ale táta a jiní hasiči nahradili auto jiným šrotem ve stejné váze, takže bylo schované za zbrojnicí,“ vysvětlil starosta kdyňských hasičů Antonín Váchal.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio