Náměstí Republiky v Plzni o Vánocích rozzáří jedle z Třemošné. Instaluje se v sobotu

9. listopad 2022 13:41, aktualizováno

O letošním adventu se ve městech a obcích Plzeňského kraje opět rozsvítí desítky vánočních stromů. Svůj symbol Vánoc vybrala už i Plzeň, náměstí Republiky ozdobí 14 metrů vysoká jedle.

Jedle ojíněná pochází z Třemošné na Plzeňsku a městu ji věnovali manželé Kolečkovi, na jejichž pozemku rostla více než 40 let. Od roku 1992 se jedná o pátou jedli a teprve o druhou jedli ojíněnou, která bude na plzeňském náměstí stát.

S hledáním toho pravého vánočního stromu pomáhala veřejnost, město obdrželo celkem 15 nabídek. Jak uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková, do užšího výběru se ale dostalo jen několik, většina stromů totiž nesplňovala požadavky na velikost nebo pravidelnost a tvar koruny, některé také rostly na místě, kam by se nemohla dostat technika potřebná pro pokácení a odvoz.

Na náměstí Republiky bude sváteční jedle instalována v sobotu 12. listopadu v nočních hodinách. Poprvé se rozsvítí na první adventní neděli, 27. listopadu, v 18:00. Součástí slavnostního rozsvícení bude kulturní program, vystoupí například Pěvecký sbor 16. ZŠ a MŠ Plzeň, soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla nebo zpěvačka Kamila Nývltová.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio