Náplavka na Radbuze je hotová. První velkou akci zažije o víkendu 13. až 15. září

5. září 2019 09:35

Lidé v centru Plzně mají o něco blíž k řece Radbuze. Kdo sestoupí z Anglického nábřeží do říčního koryta, může si pak levý břeh řeky projít po nové náplavce. 

„Na začátku byli lidé proti. Devadesát procent jich řeklo, že náplavku nepotřebují,“ vzpomíná na rok 2012 Jakub Mareš ze spolku K světu., který začal náplavku oživovat. Spolek zorganizoval festival, na nějž přišly tisíce lidí. Prostor byl zpřístupněn nainstalováním schodů, provizorní bezbariérový chodníček zajišťoval pohodlný pohyb po břehu. Návštěvníci si mohli půjčovat lodičky, využít bar s občerstvením, zajít na koncert nebo film. Akce slavila úspěch a v podobném duchu se konala i na řece Mži.

Zájem veřejnosti inicioval jednání s vedením města o trvalém zpřístupnění náplavky na Radbuze. Přípravné práce stavby začaly v dubnu 2018. „Hlavní práce se týkaly úpravy břehu, do něhož jsme nechali osadit odpočinkové stupně a bloky. Zrenovována byla také ocelová lávka, na které je umístěno nové sklopné schodiště včetně strojovny vrátku. Ten umožní vytáhnout v případě povodně celou konstrukci schodiště nad hladinu řeky. Na lávce vznikla kavárna. Zřízeny byly přípojky vodovodu, kanalizace a plynovodu,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Součástí projektu byla i výměna svítidel a rozvodů veřejného osvětlení za úsporná LED svítidla a osazení  zásuvkových boxů umístěných v chodníku Anglického nábřeží pro zajištění dodávky elektrické energie při pořádání různých akcí.

O víkendu od 13. do 15. září 2019 se uskuteční slavnostní otevření plzeňské Náplavky na Radbuze. Bude to zároveň první velký test tohoto nově upraveného prostoru, jenž ukáže jeho potenciál pro další využívání. Návštěvníky čekají hudební vystoupení, divadlo, tančírna, kino a další.

Stavba více než půlkilometrového betonového pásu se vstupy do vody, travnatými plochami a kavárnou přišla Plzeň na 67 milionů korun.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio