Nápoje v plechovce jsou stále oblíbenější. Začne se diskutovat o zálohování

15. červen 2022 09:07, aktualizováno

Zájem o nápoje v plechovkách rapidně stoupá. Jsou lehké, skladné, dobře se chladí. Výrobci plechovek by ale uvítali větší přísun recyklovaného hliníku, řešením by bylo třeba zálohování obalů.

V posledních letech zájem o plechovky roste. Pocítili to výrobci hliníkových nádob nebo ti, kteří do nich na Plzeňsku nápoje stáčejí. Větší zájem konzumentů o pivo v plechovce eviduje i Plzeňský Prazdroj, ten prodává pivo v sudech a ve skle, jen menší část v nevratných obalech. Dříve to byly i plastové lahve, nyní už jen plechovky. „Trendem posledních let je vzrůstající zájem klientů o pivo v plechovkách,“ potvrdila Martina Vajskebrová z managementu Plzeňského Prazdroje. „Ročně naše dva české pivovary a náš slovenský pivovar spotřebují přes půl miliardy plechovek, před pěti lety to bylo o 22 % méně. Dost tomu pomohla pandemie, kdy lidé nemohli chodit do restaurací,“ dodala.

Recyklovat, vracet, zálohovat. Je třeba víc hliníku

25 let už plechovky produkuje firma Ball v Dýšině. „Poptávka po recyklovatelných obalech dynamicky roste, náš výrobek je z 80 % z recyklátu,“ uvedl ředitel firmy Radomil Mádr. V Plzni na Borských polích firma staví nový závod a bude hledat 200 nových zaměstnanců. Další továrna Canpack ve Stříbře zatím vyprodukuje miliardu plechovek ročně, produkci tam mohou i více než zdvojnásobit. „Zájem roste posledních deset let. Lidé zjišťují, že hliník je nekonečně recyklovatelný, proto si myslím, že ten zájem poroste i nadále,“ myslí si majitel továrny Attila Szabo.

Obě oslovené továrny zaznamenaly růst cen energií i pohonných hmot, musely proto zdražit a růst cen potvrzuje i Martina Vajskebrová z pivovaru. „Problém je dostupnost recyklátů, musíme zajistit sběr,“ plánuje. Pivovar proto s výrobci zahájil diskusi o možném zálohování plechovek a PET lahví.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio