Napustit domácí bazén z dovezené cisterny je spolehlivější než z vodovodu

20. červen 2022 11:50, aktualizováno

Napouštěním domácích bazénů z veřejného vodovodu mohou lidé sebrat vodu sousedům a zakalit zdroj pitné vody v celé ulici. Plzeňská vodárna prosí: nechte si vodu přivézt!

Jednou z doporučených možností, jak v letních měsících napustit svůj zahradní bazén, je objednání dovozu vody cisternou. Je to spolehlivé, bez zakalení, a navíc se tak předejde problémům ve vodovodní síti. Plzeňská vodárna upozornila, že v souvislosti s napouštěním bazénů z veřejného vodovodu také přibývá v Plzni suchých lokalit.

Při napouštění bazénů z cisterny platí lidé vodné podle obvyklého ceníku, stočné neplatí, navíc platí za dopravu a manipulaci. V období napouštění bazénů vyjíždí cisterna i stokrát za měsíc a zájem o závoz vody stoupá. „Možná to souvisí s tím, že bazénů stále přibývá,“ konstatovala mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Česká republika je podle ní bazénovou velmocí. Téměř u každého rodinného domku bývá bazén a cisterny se k napouštění využívají opravdu hodně.

Napouštění bazénů z vodovodní sítě má svá pravidla

Z veřejné vodovodní sítě je nutné bazény napouštět pomalu. Hromadné plnění bazénů z běžné vodovodní sítě způsobuje přílišný nápor na kapacitu vodovodu. Při značném průtoku vody dochází k uvolnění usazenin ze stěn potrubí. Může se tedy stát, že voda je dočasně zakalená.

Vodovodní veřejná síť není primárně určena k napouštění bazénů. Měly by se tedy plnit mimo špičku a velmi pomalu. „Napouštět by se mělo asi deset litrů za minutu. Což si snadno ověříme na desetilitrovém kbelíku, který budeme pomalu minutu napouštět a zjistíme, jak rychle bychom měli napouštět bazén,“ poradila mluvčí vodárny Dana Veselá.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio