Národní park Šumava chce uzavřít veřejnosti některé trasy

21. srpen 2017

Tisíce stromů poškodily v Národním parku Šumava páteční bouřky. Na některých stezkách hrozí pád stromů. Z tohoto důvodu Správa národního parku Šumava zvažuje vystavení zákazu vstupu do některých šumavských lokalit a o zákazu bude dnes jednat se starosty dotčených obcí. Některá omezení platí ale už nyní.

Správci šumavského národního parku upozorňují turisty, aby byli opatrní a do lesa radši nechodili. Z korun stromů můžou padat polámané větve. Nebezpečné jsou taky nalomené stromy. Vedení parku se bude snažit zavřít jen ty nejnebezpečnější úseky.

„Chceme to udělat tak, aby ty nejfrekventovanější cesty, třeba kolem Jeleních Vrchů, Nové Pece, v okolí Stožce a v blízkosti Schwarzenberského plavebního kanálu, byly přístupné a lidi se do lesa bezpečně dostali,“ řekl ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Některé cesty bude muset park zavřít i kvůli tomu, že jimi potřebuje odvážet dřevo.

Řada turistických tras je již nyní neprůchodná a nebezpečná

Kvůli polomům, které způsobila noční bouřka, jsou v současnosti nepřístupné turistické trasy Červená. V úseku Nové Údolí, Třístoličník, Plechý. Správa parku předpokládá, že neprůchodné bude i pokračování trasy na Smrčinu a Zadní Zvonkovou. Dále Zelená turistická trasa v úseku Raškov, Plešné jezero, Jelení Vrchy a v úseku Modrého značení je to od Raškova přes Rosenauerovu kapličku, Jelení Vrchy až po Rosenauerův pomník.

Omezení se týká i některých cyklotras. Jedná se o trasu Černý Kříž, Jelení Vrchy a dále Oslí cestu. Podle mluvčího NP Šumava Jana Dvořáka se přepokládá, že neprůchozí je i naučná stezka Medvědí, v úseku Ovesná, Jelení Vrchy, Černý Kříž. Postupně se prořezává cyklotrasa z Černého Kříže do Nové Pece. Je pravděpodobné, že budou nepřístupné další cesty a turistické trasy, ke kterým se ještě pracovníci Správy NP Šumava nedostali.

Polámané stromy budou lesníci podle odhadů odklízet do zimy.

autoři: hoch , jik
Spustit audio