Národní park Šumava hlídá i reprezentant v běhu na lyžích

16. únor 2016

Jan Šrail přijel do našeho rozhlasového studia z Prášilska, kde od malička žije. A na Šumavu nedá dopustit. Už jen proto, že je členem Informační a strážní služby parku. A svou práci v posledních několika letech kloubí s kalendářem české reprezentace v běhu na lyžích a dálkového běžeckého týmu Lukáše Bauera.

Cesta k práci strážce parku nebyla složitá – Janův otec Petr totiž celé organizaci strážců velí. Člen této služby má obecně za úkol hlídat chování návštěvníků Šumavy, popřípadě přikročit k udělení pokuty. Služba čítá 25 členů a ti si Šumavu rozdělili na jednotlivá dílčí území, o která se starají.

K běhu na lyžích se náš host dostal ve 4 letech, ale prvními skvělými výsledky na sebe upozornil až v 19 letech. Postupně se propracoval až do reprezentačního áčka, vyhrál mistrovství republiky. Od těchto úspěchů už nebylo daleko k nabídce od legendy českého běžeckého lyžování – Lukáše Bauera. Jan Šrail se stal členem jeho týmu pro dálkové běhy a v rozhovoru popisuje, jak zákulisí takových závodů vypadá. A došlo i na to, jak Bauer svůj tým v roli manažera vede.

Běh na lyžích a hlídání území národního parku lze skloubit, i když někdy není čas ani na pořádný spánek. V zimních měsících strážci musí do terénu i na běžkách a tak přicházejí tréninkové dávky vhod i v rámci pracovní doby. Celkem má Jan Šrail k dispozici těžko uvěřitelných 40 párů běžek, z nichž si v práci, v tréninku i v závodech vybírá ty nejvhodnější – podle kvality sněhu, počasí a dalších faktorů.

Jak dlouho se chce Jan Šrail vrcholovému sportu ještě věnovat? Co říká na rostoucí popularitu biatlonu v Čechách? Která místa v parku má nejraději? A na jaké místo na Šumavě by pozval posluchače na výlet?

Poslechněte si záznam rozhovoru Stanislava Juríka s Janem Šrailem.

Spustit audio