Národní park Šumava otevře zážitkovou trasu kolem Březníku

Poměrně neobvyklý zážitek nabídne od 1. července Národní park Šumava všem turistům. Ochranáři zpřístupní suchý les okolo Březníku, tedy místo, které bylo těžce zasažené kůrovcem, a kde nezůstal ani jeden živý strom. Po změně ředitele parku přestali lesníci na Březníku těžit a nechávají přírodu, ať si poradí s následky pohromy sama. A právě výsledek tohoto přístupu chtějí lidé z parku turistům na tzv. zážitkové trase názorně ukázat.

Na téměř pětikilometrové trase poblíž Kašperských Hor získají turisté na dvou místech - na rozcestí a v hájovně - informační materiály, které jim osvětlí přírodní procesy v lesích parku. Celá oblast kolem Březníku nepůsobí příliš vesele, spíše jde o pohled někdy dost depresivní. Zážitková trasa má lidem vysvětlit, že se nejedná o mrtvý les, ale o daleko živější než jakákoli mýtina, ukázat, že příroda si dokáže poradit sama a že jí v tom nemusíme pomáhat. Pod mrtvými kmeny už zmlazují mladé stromy a to je podle ochranářů důkaz, že všechno jde správným směrem. To je také zřejmě hlavní důvod proč na Březník zvou turisty.

Park připravil standardní stezku, kde je pět informačních tabulí s podrobnostmi o přirozené obnově lesa a o přírodních procesech Zastavení jsou ale trochu odlišná než jaká vidíme u klasických turistických a cyklotras. U každého ze zastavení, které budou dokumentovat různé fáze přírodního vývoje lesa, se počítá s aktivním vnímáním lidí. Nebudou číst letáky, ale musí hledět do přírody a ta mu teprve vnukne smysl.

Les

Národní park Šumava nezůstane jen u jednoho okruhu na Březníku a určitě zpřístupní další. Ještě letos například na Trojmezné. Sousední park Bavorský les má už těchto zážitkových, velmi podrobných tras několik a jejich návštěvnost je obrovská.

Šumava - Prášily

Podrobnosti o zážitkových trasách na Březníku se turisté dozvědí v infocentru na Modravě. Zdůraznit je třeba ještě to, že zážitková trasa je pouze pro pěší. Bicykly musejí nechat turisté dole.

autor: lsm
Spustit audio