Národní park Šumava představil dvě audioknihy i tištěnou knihu pro zrakově postižené

20. únor 2023 10:45, aktualizováno

Jak se vyvíjel les na Šumavě, jak do tamní přírody zasáhl orkán Kyril a jaká zvířata se tam po letech objevila? I o tom je nová audiokniha Národního parku Šumava. A je jen jednou z novinek, které park představil.

Ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený a moderátor Michal Jančařík při křtu

Nevidomí a slabozrací si mohou přečíst o šumavské fauně a floře. Představuje ji nová speciální publikace Šumavské skvosty. Ta je k dispozici jednak jako audiokniha, kterou namluvil Michal Jančařík, jednak v tištěné podobě, jež je primárně určena právě zrakově postiženým lidem. „Kniha je soutiskem Braillova a zvětšeného písma. Zároveň jsou v ní velké fotografie a kresby, takže bude mít určitě hodnotu i pro vidomé,“ uvedla hlavní editorka Lenka Dvořáková.

Do audioverze byla převedena také publikace, která mapuje historii šumavského parku, s názvem 30 let NP Šumava. V ní najdeme povídání o místní fauně, flóře, lesích i ikonických místech. Audiokniha má téměř deset hodin, jejím režisérem je Jakub Doubrava a u mikrofonu se sešli Jan Dvořák, Michal Jančařík a řada dalších osobností. Nahrávku doprovází zajímavý hudební podkres, o nějž se postarala Mia Fellow.

Kniha obsahuje Braillovo a zvětšené písmo

Obě nové audioknihy jsou dostupné na oficiálním youtube kanálu Národního parku Šumava. Tištěná verze knihy Šumavské skvosty bude k zapůjčení například ve všech informačních střediscích národního parku, ve vybraných knihovnách nebo v centrech a školách pro zrakově postižené.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio