Národopisné muzeum Plzeňska čeká generální rekonstrukce

16. prosinec 2020 11:35

Pracovníci Národopisného muzea Plzeňska nyní sepisují a rozváží do externích depozitářů tisíce sbírkových předmětů. Budovu muzea na náměstí Republiky v Plzni totiž čeká celková rekonstrukce.

Národopisné muzeum Plzeňska se stěhuje kvůli rekonstrukci

Národopisné muzeum v Plzni se brzy na tři roky uzavře. Generální opravy čeká téměř celý objekt. Vyměnit by se měly všechny inženýrské sítě, střešní krytina i omítky. Kompletní úpravou projde celý depozitář, který doplní i jedno půdní patro.

Nic z těchto oprav ale návštěvníci v roce 2024, až se Národopisné muzeum otevře, na první pohled nepoznají. Budou si však moci všimnout zcela nového výtahu i prostoru pro pořádání workshopů. Kompletně nová bude i stálá expozice.

Národopisné muzeum Plzeňska se stěhuje kvůli rekonstrukci

Do externích depozitářů se nyní rozváží tisíce sbírkových předmětů. Pracovníci muzea nakládají těžké bedny s knihami a negativy. „Převezli jsme původní knihovnu Národopisného muzea Plzeňska shromážděnou Ladislavem Lábkem a vedle toho také rozsáhlý soubor skleněných negativů Národopisného muzea,“ poznamenal ředitel Národopisného muzea Michal Chmelenský. Se stěhováním je však muzeum teprve na začátku. Stálá expozice se bude stěhovat až kolem 18. ledna příštího roku.

Některé exponáty budou k vidění v Západočeském muzeu v Plzni

Národopisné muzeum Plzeňska se stěhuje kvůli rekonstrukci

V podkrovních depozitářích nelze ovlivnit klima a exponáty změnami teplot, slunečním svitem a vlhkem trpí. Během oprav bude většina sbírkových předmětů v externích depozitářích, některé z nich ale lidé budou moci vidět. Část jich bude vystavena na výstavě Václava Žákovce. „Tato výstava se měla původně konat v Národopisném muzeu Plzeňska a my jsme pro ni museli najít náhradní prostor. Výstava se uskuteční v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni v příštím roce,“ oznámila mluvčí Západočeského muzea Romana Němečková.

Generální rekonstrukce Národopisného oddělení vyjde na 120 milionů korun. O náklady se podělí Ministerstvo pro místní rozvoj, Plzeňský kraj a také Evropská unie.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio