Národopisné muzeum Plzeňska vytváří digitální databázi tradičních výšivek

9. leden 2023 11:00, aktualizováno

Zaměstnanci Národopisného muzea Plzeňska pracují na digitalizaci tradičních výšivek. Jaké jsou nejčastější motivy a komu bude vytvořená databáze sloužit?

Národopisné muzeum vlastní na 400 plen. Jde o přikrývky hlavy, které používaly vdané ženy, a ty mají na sobě různé výšivky podle oblasti, odkud pocházely. „Ve výšivkách se často objevují motivy granátového jablka, tulipánu nebo květníku s květinami,“ popisuje etnografka Eva Figurová. „Jedná se o působení vlivu vyšší módy a církevního prostředí.“

S plenami aktuálně pracují v depozitáři ve Zbirohu na Rokycansku. Je třeba s nimi zacházet s opatrností a dotýkat se jich pouze v bílých rukavicích, aby je nepoškodil například pot. Jsou navíc chemicky ošetřeny plynem, aby se zabránilo vniknutí parazitů. Uloženy jsou v krabici s alkalickým papírem.

Muzeum získalo finanční podporu od Ministerstva kultury na digitalizaci zhruba čtvrtiny těchto předmětů. „Podařilo se nám naskenovat 100 sbírkových předmětů na velkoformátovém skeneru. Ještě nás čeká další čištění, vysávání a následně pleny předáme konzervátorům,“ říká muzejní pedagožka Adéla Šmausová.

Výstupem projektu bude webová databáze se vzorníkem výšivek z celého Plzeňska. Ta bude sloužit všem zájemcům o rukodělné techniky, například členům folklorních souborů, kteří si budou chtít sami vyšívat ornamenty svého regionu. Databáze, jež bude veřejně dostupná, by měla být spuštěna teď na začátku roku. Po rekonstrukci Národopisného muzea Plzeňska se navíc budou některé pleny i vystavovat.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio