Naučná stezka Šipín vás provede krásným přírodním parkem v okolí Úterského potoka

12. květen 2022

Na Tachovsku v Plzeňském kraji se můžete vydat na krásnou Naučnou stezku Šipín, která má sedm zastavení s informačními tabulemi, je okružní a je dlouhá sedm kilometrů. Vzhledem ke zvláštnímu významu a zachovalosti zdejší přírody byla tato oblast v roce 1997 vyhlášena přírodním parkem Úterský potok.

Nejvyšší bod trasy se nachází ve výšce 464 metrů nad mořem. Začátek této romantické stezky najdete u tak zvaného Dudákovského mlýna, což je asi dva kilometry od obce Okrouhlé Hradiště nedaleko Konstantinových Lázní.

Prvním zastavením na stezce je Dudákovský mlýn, pak se postoupí na Soutok, což je místo, kde se křižují Úterský potok a Hadovka. Třetím stanovištěm je místo zvané U starého mostu, dále pokračujete na stanoviště 4 ke hradu Gutštejnu. Další zastávkou je Bezemínské hradiště – brána. Šestým zastavením je jihovýchodní val někdejšího slovanského hradiště. Poslední zastávkou je Šipín.

Cestou si můžete užít krásné výhledy, ze skalního ostrohu nad soutokem je krásně vidět věž hradu Gutštejna, o pár metrů dále pak zase poutní místo s kostelem svaté Barbory. V okolí jsou také mohyly, zřícenina zbrojního hamru, cestou minete i stavbu lehkého opevnění (bunkr).

Loňské zbytky pérovníku pštrosího

V přírodním parku Úterský potok najdete i řadu vzácných rostlin i živočichů. Jmenujme třeba zajímavý pérovník pštrosí. Tato rostlina skutečně připomíná péra pštrosa. Roste tu ale také osladič obecný, pcháč zelinný či jedovatý lýkovec. Les je smíšený, nejčastěji ale potkáte smrk ztepilý, jedli bělokorou nebo olši lepkavou.

I fauna je zde pestrá. Ze zvířecí říše bychom měli připomenout výskyt muflona, jelena siky, srnčího, žije zde skorec vodní, ropucha obecná, vzácný mlok skvrnitý. I vodní říše je tu plná, pod hladinou plavou pstruzi potoční, král vody lipan podhorní či vranky obecné a mihule potoční.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.