Návštěvníci hor zaskočili volební komise. Na Šumavě na chvíli došly hlasovací lístky

25. leden 2013

V horských centrech volí prezidenta velké množství turistů. Na některých místech kvůli tomu dokonce volebním komisím začaly docházet hlasovací lístky. Nečekaný nápor turistů s volebními průkazy zaskočil volební komise například na Šumavě.

Byť na Modravě v Plzeňském kraji ujišťovali, že je nápor mimomodravských voličů nepřekvapí, stal se opak. Během prvních tří hodin přímé volby tam přišlo 120 lidí, převážně lyžařů a rekreantů s voličským průkazem a rychle došly hlasovací lístky.

Volební komise si proto půjčila 50 lístků v nedalekém Srní a poslala pro dalších 300 lístků do Kašperských Hor.

„Je pravdou, že tři lidé museli z volební místnosti odejít, protože nebyly lístky, ale vzápětí při tom odchodu volební komise dovezla lístky,“ řekl starosta Modravy Antonín Schubert.

Dodal, že voliči se vrátili a odvolili. Velký zájem o hlasování s voličským průkazem prý starosta čekal a očekává i dál. Za to, že se nedostávalo lístků, však podle něj nemůže Modrava.

„Bylo nám to velmi líto, ale my nejsme těmi, kdo ty lístky distribuují, my jsme o ně včas žádali, protože nám bylo jasné, že ta volební účast bude veliká, ale ti, kdo nám je měli dovézt, tak nereagovali,“ uvedl Schubert.

Turistů bylo mnohonásobně víc než běžných voličů

Zájem o hlasování na voličský průkaz byl na Modravě velký. „Modrava má 65 oprávněných voličů, z toho v této minutě odvolilo 25 lidí, ale na voličské průkazy přišlo 151 lidí,“ řekl Schubert kolem půl deváté večer. O půl hodiny později byl podle zpravodaje ČRo počet hlasujících s voličským průkazem už 156.

Starosta Schubert počítá s tím, že i zítra přijde hodně mimomodravských voličů, celkově prý očekává nejméně třísetprocentní nárůst oproti počtu voličů v obci.

Podobný zájem jako na Modravě zaznamenali první den volby také na nedaleké Horské Kvildě, kde už před 14 hodinou postávala fronta především rekreantů. Nakonec jich do večera přišlo 105, místních voličů asi dvě desítky. I tady si kvůli zájmu o hlasování vypůjčili lístky z Kašperských Hor.

Také na Kvildě, která leží asi 15 kilometrů od Modravy, ale spadá už do Jihočeského kraje, během první hodiny přišlo 100 lidí, z toho 10 místních a 90 lidí s voličským průkazem. I tady museli kvůli zájmu přespolních přivézt další lístky. Půjčili si je z Vimperka.

Pokud by obcím hlasovací lístky scházely i zítra, dva tisíce sad hlasovacích lístků jim může půjčit například město Sušice.

Čtěte také

autoři: vlk , heš , lum , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio