Návštěvnický pas provede turisty po národních parcích a chráněných oblastech Česka

28. květen 2019 08:20

Kdo rád cestuje a s chutí objevuje kouzelná místa naší přírody, ten teď může na cesty vyrazit s návštěvnickým pasem. Společně ho vydala Agentura ochrany přírody a krajiny a národní parky ČR.

Návštěvnický pas je útlá brožurka, do které budou turisté sbírat razítka z daných lokalit. Hned na prvních stranách najdou mapu České republiky s vyznačenými místy a jejich seznam. Každá stránka pasu je pak věnovaná vždy jednomu danému místu. Je tam obrázek charakteristický pro danou oblast a několika větami popsáno, co je tam k vidění. Součástí pasu je i malý arch se samolepkami, většinou jsou to loga toho místa, které si návštěvník nalepí ke konkrétní straně, a samozřejmě je tam prostor pro razítko, které na daném místě turista získá. 

Návštěvnický pas

V pasu je uvedeno 19 lokalit. Na turisty, kteří nasbírají alespoň pět razítek, čeká drobná odměna, poté co zaplní celý pas, bude odměna větší. Vždy se jedná o propagační nebo vzdělávací předměty jednotlivých parků nebo chráněných krajinných oblastí. Razítka dostanou lidé v návštěvnických centrech nebo domech přírody, které nabízejí nejen tematicky zaměřené expozice, ale i třeba různé programy, tvůrčí dílny a podobně.

Návštěvnický pas má návštěvníky motivovat k tomu, aby zavítali do přírody a současně se o daném místě i něco dozvěděli, zjistili, jak odborníci o přírodu pečují a uvědomili si její různorodost i zranitelnost.

Návštěvnický pas si zájemci můžou vyzvednout v informačních centrech všech našich čtyř národních parků a v Domech přírody ve 12 chráněných krajinných oblastech po celé České republice.

Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky lze získat:
Dům přírody Blaníku v Kondraci, Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem, Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova, Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou, Dům přírody Moravského krasu ve Skalním mlýně, Dům přírody Poodří v Bartošovicích, Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské, Dům přírody Třeboňska v Třeboni, Informační středisko CHKO Beskydy - Dolní Lomná, Informační středisko CHKO Bílé Karpaty - Veselí nad Moravou, Informační středisko CHKO Blanský les - Holubov, Informační středisko CHKO Český ráj - Bukovina u zámku Hrubá Skála, Informační středisko CHKO Křivoklátsko - Křivoklát, Informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví - Šargoun u Litovle, Informační středisko CHKO Moravský kras - Macocha, informační centra Správy Krkonošského národního parku, návštěvnické středisko a informační střediska Správy NP České Švýcarsko, návštěvnické středisko Správy NP Podyjí v Čížově, návštěvnická centra a informační střediska Správy NP a CHKO Šumava.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio