Navštivte unikátní muzeum v lese na německé straně hranice

29. prosinec 2021, aktualizováno

Z osady Bügellohe už mnoho nezbylo. Poslední opuštěná chalupa chátrá a historii místa připomíná jako malé lesní muzeum, do které se můžete vydat z obce Pleš.

Smutné místo před pár lety doplnily fotografie a dokumenty, jak říká průvodce Českým lesem Antonín Hříbal. "Po vysídlení se Němci rozhodli si hned u hranice postavit nové domovy a doufali, že se časem do českého pohraničí, kde žili, vrátí. Bügellohe tak brali jako přestupní stanici, provizorní bydlení, než se vše dostane do předešlých kolejí. Žilo zde asi 11 rodin. A tak tam čekali a čekali, ale změny se už nedočkali. Poslední obyvatel odešel z místa v sedmdesátých letech. Rodiny odešly nejdříve, děti neměly jak chodit lesem do školy, zimy byly v pohraničí tuhé, vysídlení Němci pochopili, že se už do svých bývalých rodných domů v obcích Pleš, Václav a Rábov nikdy nevrátí," uvádí Antonín Hříbal.

Chalupa je dnes bez oken, dveří a vnitřního vybavení. Ale přece se do ní trochu života vrátilo. Lidé dovnitř nosí vše, co v okolí naleznou. Vše, co tam bylo používáno. A tak poslední dům slouží jako odkaz z historie do budoucnosti a všechny důležité informace byly vměstnány do rotační informační tabule.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.