Nebohá Lída: Tak dlouho se o ni přetahovali, až ji roztrhli v půli

31. březen 2022

V Brdech najdeme mnoho míst se zajímavým příběhem. Za jedno z nich můžeme jistě označit studánku a kříž, kde se říká U Panny Lídy, případně U Paní Lídy.

„U cesty vedoucí ze Svaté Dobrotivé na Obecnici stojí zhruba 600 m od vrchu Hejlák litinový kříž. Je na něm nápis U Panny Lídy. Právě zde se v minulosti zastavovali poutníci směřující po známé svatohorské cestě,“ sdělil na úvod vedoucí Muzea Středních Brd Tomáš Makaj.

Poměrně brutální legenda se pak váže ke studánce na protější straně silnice: „V minulosti byla v okolí květnatá louka, kde se usídlila panna Lída. Ta se věnovala lidovému léčitelství, sbírala a sušila byliny a žila zde po celý rok. Všimli si jí dva mniši, kteří za ní docházeli z nedalekého augustiniánského kláštera Svatá Dobrotivá. Mnichům, shodou okolností dvojčatům, se Lída líbila netušili, že za ní chodí i ten druhý. Jednoho dne se u panny Lídy sešli oba dva. Začali se o ni hádat a přetahovat, až nakonec došlo k tomu, že jí roztrhli v půli,“ popsal hrůznou pověst se špatným koncem muzejník, který dále pokračoval:

„Tělo nebohé dívky hodili do zdejšího potůčku, který se od té doby nazývá Červený potok, právě podle krve panny Lídy. Celý tento strašlivý výjev byl namalován na obrázku na starém dubu, který časem zestárl a zcela ztrouchnivěl ve 20. století.“

Krom kříže s nápisem U Panny Lídy můžeme v okolí najít i další kříže. Kde? To se dozvíte v reportáži.

Vzdálenost od Plzně: cca 50 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio