Nedaleko Kamenného Újezda na Rokycansku někdo vyhodil z auta přes 30 mrtvých krůt

28. únor 2019 14:15

Mrtvou drůbež, rozkládající se těla a hrozný zápach. Přesně to objevili začátkem týdne policisté v příkopu u silnice pod vrchem Kotel nedaleko Kamenného Újezda na Rokycansku.

„Všechny krůty, které byly po lese poházené, byly v rozsahu deset krát pět metrů. Vyloženě bylo poznat, že drůbež byla vyházená z nějakého většího auta, asi náklaďáku, nemohlo to být přivezené osobním autem. Kolik bylo krůt, se nedá přesně spočítat, protože ve třech pytlech byly ostatky vnitřností a pařáty. Něco už bylo v rozkladu a všude se šířil velký zápach, takže jsme to podrobněji ani nezkoumali. Co jsme napočítali, bylo 30 krůt,“ popsala starostka Kamenného Újezda Jarmila Vaňourková.

Zajímavé je, že tento nález je téměř ve stejných místech, kde se mrtvá zvířata objevila i před třemi lety. „Myslím si, že krůty někdo ukradl nějakému chovateli. Při velkých mrazech ale drůbež uhynula a tak ji vyhodily. Krůty byly některé vyřezané, nevykuchané a i s tím peřím tu byly vyhozené. Někdo si s tím nedal ani tu práci, aby to sklidil do pytlů,“ řekla starostka Vaňourková.

Veškeré náklady na odvoz mrtvé drůbeže do kafilerie v Bířkově tak musel uhradit Kamenný Újezd. Za 340 kilogramů krůt zaplatí obec 4 500,- Kč. Tomu, že se viník najde, Jarmila Vaňourková příliš nevěří.

Případem se zabývá i policie

„Na místě policisté provedli prvotní úkony, věc zadokumentovali a případem se nadále zabývají. Jednání dosud neznámého pachatele evidují hrádečtí policisté jako přestupek,“ uvedla mluvčí policie Hana Kroftová.

Pohozená mrtvá zvířata nejsou v Plzeňském kraji ničím výjimečným. V loňském roce řešila Krajská veterinární správa celkem pět případů. Většinou šlo o mrtvé ovce nalezené buď na Sušicku nebo v okolí Útušic u Plzně. Veterinární zákon přitom mluví jasně. Náhlé úhyny musí chovatel ihned ohlásit.

„Krajská veterinární správa v tomto případě odebere vzorky k vyšetření na aviární influenzu a na pseudomor. Pokud chovatel nesplní svoje povinnosti, to znamená, že neohlásí hromadný úhyn ve svém chovu nebo dokonce dojde k tomu, že tyto uhynulé kusy někde pohodí, třeba v lese u cesty, tak samozřejmě porušuje veterinární zákon, a to v paragrafu 40. Ten říká, že je potřeba tyto vedlejší živočišné produkty likvidovat v asanačním podniku,“ vysvětlil ředitel krajské veterinární správy Václav Poláček s tím, že chovatel tak poruší veterinární zákon hned dvakrát.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio