Nedaleko Plzně parkuje u lesa tramvaj. Proč? To se zatím neví

6. březen 2020 10:35

Neobvyklá podívaná se naskytne řidičům mezi Plzní a Karlovými Vary. Vedle frekventované silnice, která spojuje obě krajská města, stojí u lesa žlutá tramvaj. Je to u odbočky na Skelnou Huť, nedaleko vesnice Trhomné, kde v minulosti stával oblíbený motorest.

„Vždycky jsme se tam dobře najedli. Dobře se tam posedělo, byl tam krb a teploučko i v zimě,“ zavzpomínala paní Miluše na motorest U čtyř sudů, který stával u silnice I. třídy do Karlových Varů, mezi Úněšovem a Bezvěrovem. „Venku byly sudy, v kterých se dalo také sedět. Ale většinou tam chodily děti a my jsme seděli pod pergolou nebo vevnitř,“ dodala.

Pozemek patří bývalému řediteli PMDP

Po motorestu zbyla už jen hromada sutin. Dnes na jeho místě, na oploceném pozemku přímo u hlavní silnice, stojí žlutá tramvaj T3, která podle polepu dříve jezdila po Plzni. Pozemek, na kterém tramvaj stojí, patří Evě a Michalovi Krausovým. Michal Kraus byl až do loňského června 16 let generálním ředitelem Plzeňských městských dopravních podniků. Tramvaj na svém pozemku nechtěl komentovat s tím, že je soukromá osoba.

Podle Josefa Šebesty z nedaleké vesnice Polínka se ale o pozemku s tramvají mezi lidmi ledacos povídá: „Prý by se tu letos měl zase otevřít nějaký motorest. Měly by tam být zase ty sudy a navíc ta tramvaj. Na to se těší můj vnuk.“

Reakce z facebooku:
„Osobně si myslím, že se protáhnou koleje až sem a tady bude točna, tak už si tramvaj sem připravili.“ ( Karel Maličkej Hnilička)
„Že by přípojka na Metro?“ (Monika Kosturiková)
„Trenažer pro revizory Plzeňských městských dopravních podniků?“ (Šílenej Karel)
„Prodloužení linky číslo 4.“ (Karel Kolář)
„V Plzni jezdí auta po kolejích, tak proč by tramvaj nezačala jezdit po plzeňských silnicích.“ (Věra Fulínová Eretová)

I když zatím majitel pozemku neřekl, co plánuje, už teď je tramvaj atrakcí. Lidé u ní zpomalují nebo zastavují. Někteří se u tramvaje samozřejmě fotí. Je to kuriozita. Vůz zaparkoval 30 kilometrů od Plzně, v místě, kam nevedou žádné koleje.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio