Nedělní Noční linka: Obstojí ještě malé obchody před supermarkety?

14. duben 2019

Kde nakupujete? Jste věrní malým podnikatelům, nebo dáte přednost marketům, které nabízí všechno? Proč? Je u vás na vsi smíšené zboží, nebo musíte za nákupy dojíždět?

Máte krámek spojený s místní hospodou, kempem, nebo k vám jezdí pojízdná prodejna? Jak to děláte s nákupy vy, kdo bydlíte na samotách a na horách, odkud je do každých potravin daleko? Jezdí u vás pojízdná prodejna?

Zkusili jste si pořídit potraviny přes internet? Má váš obchod pravidelnou otevírací dobu, nebo je paní prodavačka k dispozici tzv. na zvonku? Dáváte přednost malým obchůdkům s místními potravinami před velkými markety? Vedete vy sami obchod?

Koloniál, smíšené zboží, potraviny. Takových nápisů na vesnicích, ale i v ulicích měst ubylo. Přesto se některé obchůdky drží. A mají své kouzlo. Obvykle tam koupíte všechno od rohlíků přes grilovací uhlí po kartáček na zuby.

Někde si můžete objednat i nové nosnice, dort k narozeninám nebo třeba kytky do truhlíků. V posledních letech se rozšiřuje i počet obchůdků s regionálními potravinami, cenami ale nemůžou supermarketům konkurovat, a tak se často jen horko těžko udrží.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.