Nedočkaly se konce války. Sabotáž v továrně je stála život

27. květen 2021 19:00, aktualizováno

Měsíc květen je v našich končinách spojován s radostí z osvobození a konce druhé světové války. Ne všechny příběhy z této doby ale mají šťastný konec.

V Holýšově na jižním Plzeňsku se během druhé světové války nacházel koncentrační tábor a muniční továrna. „Továrna Metallwerke Holleischen sloužila pro výrobu letecké a protiletecké munice, byla vybudována na místě bývalé sklárny rodiny Zieglerů,“ uvedl vedoucí Domu dějin Holýšovska Josef Hais.

„Muniční továrna se dělila na dvě části. První byl takzvaný Werk 1 v areálu bývalé továrny. To místo znají všichni, kteří projíždějí přes Holýšov. Vyráběly se zde obaly na náboje. Werk 2 se nacházel v polesí Hořina a prováděla se tam takzvaná laborace. Tyto dvě části byly spojeny lanovkou,“ popsal Hais.

Továrna se potýkala s nedostatkem pracovních sil, proto zde byl na jaře roku 1944 vybudován ženský koncentrační tábor, jehož vězeňkyně se podílely právě na výrobě letecké a protiletecké munice. Bylo zde vězněno přibližně 700 žen, jednalo se především o Francouzsky, Polky a Rusky.

Osudná sabotáž

Některé ženy se během práce v továrně pokoušely o různé sabotáže, například zpomalovaly výrobu, nebo dělaly každý třicátý náboj prázdný. Jednou z nejvýznamnějších ale byla sabotáž tří francouzských vězeňkyň - Héléne Lignier, Noemie Suchet a Simone Michel-Lévy. Tyto ženy se dříve podílely na odbojové činnosti ve Francii a po různých životních peripetiích, kdy se dostaly také do jiných koncentračních táborů, skončily nakonec tady v Holýšově. Právě zde spojily své síly a zosnovaly sabotáž.

Zhruba na konci léta 1944 zastavily tyto ženy během noční směny výrobu. „Bylo to asi ve 4 hodiny v noci a samotné zastavení trvalo přibližně 5 hodin. Bohužel se na tuto sabotáž přišlo, a ony měly navíc tu smůlu, že zde byl zrovna přítomen vedoucí úseku Werk 2. O celé záležitosti byl tedy informován Berlín,“ řekl Josef Hais.

Ženy byly potrestány 25 ranami holí na dvoře koncentračního tábora. Jelikož se delší dobu nic nedělo, měly tři francouzské sabotérky pocit, že toto potrestání bylo konečné. „10. dubna 1945 však byly transportovány do koncentračního tábora v bavorském Flossenbürgu. Tady byly 13. dubna oběšeny. Celá tragédie je umocněna tím, že tyto ženy byly popraveny 10 dnů před tím, než Američané osvobodili koncentrační tábor,“ podotkl vedoucí Domu dějin Holýšovska.

Koncentrační tábor ve Flossenbürgu byl osvobozen 23. dubna 1945 a tábor v Holýšově poté 5. května 1945.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio