Nedostatek materiálu a extrémně rostoucí ceny dělají vrásky stavebním firmám i investorům

Nejen automobilový průmysl se během pandemie vinou chybějících součástek dostává do potíží. Problémy řeší například i stavebnictví. To se potýká s nedostatkem vybraných surovin a materiálů a jejich skokově zvýšenou cenou. Některé stavební firmy postrádají i pracovníky, kteří odešli po zavedení protikoronavirových opatření do svých domovských zemí.

Nepříznivým proměnám na stavebním trhu čelí třeba stavba poslední části západní okruhu kolem Plzně. „Obecným problémem jsou betonářské výztuže, dodávky pro izolaci, nebo všechny pryskyřice, kde je ta situace skutečně kritická. Problém je se žulovými výrobky, ne se žulou, ale hlavně s řezacími kotouči do pil. Samozřejmě měníme návaznosti prací, snažíme se, abychom drželi konečný termín. Dílčí harmonogramy se ale mění velice často. V mírném předstihu jsme na estakádě, ale zase stojíme v izolačních pracích,“ popsal potíže hlavní stavbyvedoucí dostavby plzeňského okruhu Matěj Brož s tím, že komplikací je i to, že ceny materiálů skokově narostly. Velký nárůst je například u betonářské oceli, ocelových, ale i plastových výrobků.

Stavbu městského okruhu realizuje Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, podle jejího technického ředitele Martina Víta jsou výpadky materiálu i u dalších dopravních staveb. „Na dvou rekonstrukcích mostů jsme po dohodě se zhotovitelem, který prokázal, že objednal včas nosníky, ale dodavatel je nebyl schopen v daném termínu dodat, jsme samozřejmě byli nuceni termín dokončení mírně prodloužit,“ uvedl.

Problémy s vysokou cenou i termíny dodání

Firma Zdeňka Horejše z Rokycan staví průmyslové haly nebo bytové domy. I tady řeší problémy s materiálem. „Například u plastových oken, kde dříve trvala dodávka od výrobce okolo pěti, šesti týdnů, tak dnes je to deset až dvanáct týdnů. To samé platí u různých garážových vrat. Nejvyšší nárůst ceny jsme zaznamenali u dřeva a u železa,“ uvedl Zdeněk Horejš, který se zároveň angažuje ve Svazu podnikatelů ve stavebnictví, upozornil na situaci, do které se dostávají firmy, které uspěly ve veřejných zakázkách.

„Většina z nich je třeba na dotace, kde cenu většinou nemůžete překročit. Nabídka byla například podána v dubnu, květnu a během dvou měsíců zdraží materiál o desítky procent. Firma nechce prodělat a tak si řekne, že zakázku realizovat nebude,“ doplnil Zdeněk Hořejš.

Změny na stavebním trhu mění i plány obcí, třeba Babylon na Domažlicku chce stavět dům pro místní sportovce. „Ceny materiálů stoupají takovým tempem, že když jsme nechali znovu přepočítat, kolik nás ta investice bude stát, tak jsme se rozhodli, že budeme muset posečkat,“ vysvětlil nezávislý starosta Pavel Bambásek.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio