Nehodám na železnici předchází Preventivní vlak

27. květen 2022 11:59, aktualizováno

Také na plzeňském hlavním nádraží zastavil Preventivní vlak bezpečné železnice. Po dvou letech se opět vydal na cestu po republice, aby pomohl předcházet fatálním nehodám.

Olomouc, Brno, Praha a Plzeň. To jsou čtyři zastávky Preventivního vlaku bezpečné železnice. Žákům vyšších tříd základních a středních škol ukazuje, jak může skončit zbytečné riskování, hazard a nepozornost v blízkosti kolejí nebo přímo na nich. Promítají se v něm mimo jiné hrané dokumenty skutečných událostí a výukové spoty. Ty během dvou dnů v Plzni zhlédne asi 550 dětí a studentů. „Byl jsem z toho smutný, nejvíc mě zasáhl film o havárii autobusu, který převážel děti,“ vylíčil Tomáš.

K 20.5. evidováno 13 nehod mladistvých

Přednáška a prezentace má na starosti třeba také vyšetřovatel Správy železnic Richard Jandovský. „Uvádíme vlastní případy z Plzně a okolí, žáky základních a středních škol upozorňujeme na případy, které se mohou na železnici stát, a radíme jim, jak se bezpečně chovat, aby se vrátili domů živí a zdraví,“ vysvětlil. K 20. květnu bylo podle něj v celé České republice evidováno 13 nehod mladých lidí na železnici, z toho 9 nepřežilo.

Přednáška a prezentace má na starosti třeba také vyšetřovatel Správy železnic Richard Jandovský. „Uvádíme vlastní případy z Plzně a okolí, žáky základních a středních škol upozorňujeme na případy, které se mohou na železnici stát, a radíme jim, jak se bezpečně chovat, aby se vrátili domů živí a zdraví,“ vysvětlil. K 20. květnu bylo podle něj v celé České republice evidováno 13 nehod mladých lidí na železnici, z toho 9 nepřežilo.

Učitelka Jitka Pašková z 16. základní školy v Plzni přivedla do vlaku svou třídu a věří, že to byl pro všechny silný zážitek. „S dětmi je potřeba komunikovat a všechno důkladně rozebrat, určitě si o tom budeme povídat i ve škole,“ plánovala. Jízdu Preventivního vlaku organizují České dráhy se Správou železnic a s dopravou jim pomáhá ČD Cargo. „Tento projekt existuje od roku 2007, zvyšoval se totiž počet nehod, jejichž účastníkem byli mladiství a děti,“ objasnila mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio