Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy

24. červenec 2020

Aktuálně je u nás situace výskytu klíštat horší, než byla v této době v loňském roce. Desetibodová škála je na šestce, což je středně velké riziko výskytu. Poradíme vám, jak se ochránit a jak případně přisáté klíště správně odstranit.

„V souvislosti s tím, že k nám teď proudí teplejší a méně vlhký vzduch, tak se situace zlepšila a máme šestku, ale v neděli odpoledne by to mohla být až sedmička,“ říká biometeorolog Martin Možný z Českého hydrometeorologického ústavu.

Klíště přisáté na člověka může způsobit vážné onemocnění a velké zdravotní problémy. Je proto důležité se před přisátím klíštětě dobře chránit, zejména vhodným oblečením a repelenty. Po návratu domů je nutné se důkladně prohlédnout a v případě, že přisáté klíště najdeme, odstranit ho správně.

Jak klíště správně odstranit

Včasné a správné odstranění klíštěte je velice důležité pro snížení rizika přenosu infekce. Na přisáté klíště v žádném případě není vhodné používat oleje či masti, které ho přidusí. Může totiž vyvrhnout obsah střev do rány, čímž se zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Nejbezpečnější způsob odstranění klíštěte je za pomoci speciální karty se zářezy nebo jiných pomůcek – klíště se vytáhne bez rizika rozmáčknutí a vytlačení obsahu střev do rány. Místo zákusu poté vydesinfikujte běžným desinfekčním prostředkem.

Jestliže se nepodaří klíště vyndat i s kusadly, která zůstanou v kůži, není třeba propadat panice. Ze samotných kusadel již přenos infekce nehrozí. Tělo si s nimi poradí jako se zadřenou třískou, takže se vydrolí nebo vyhnisají. Ranku je třeba vydesinfikovat a sledovat, aby nedošlo k zanícení. Jestliže chcete klíště bezpečně zlikvidovat je bezpečnou variantou spláchnout ho do záchodu.

V případě, že člověka zajímá, zda klíště bylo infikováno, je potřeba ho vložit do igelitového sáčku a odeslat do laboratoře na vyšetření. Je však nutno počítat s tím, že takové služby jsou zpoplatněny. Použití desinfekce, mýdel či mastí nemá vliv na analýzu klíštěte.

Prevence přisátí klíštěte

  1. Při pohybu v přírodě nosit vhodné oblečení - pevné boty, dlouhé kalhoty s gumou přes kotníkovou botu nebo nohavice zasunuté v ponožkách. Po hladkém materiálu klíšťata hůře vylezou a na světlém oblečení jsou lépe vidět.
  2. V případě potřeby použít repelent. K dispozici jsou repelenty s vysokým obsahem účinné látky DEET. Repelenty obsahující účinnou látku permethrin se aplikují pouze na oblečení, ne přímo na pokožku. Důležitou informaci může být, že Permethrin je toxický pro kočky.
  3. Je dobré nosit s sebou praktickou cestovní sadu na odstranění klíštěte nebo nějakou pomůcku.
  4. Vyhnout se pohybu v hustém nízkém porostu smíšených lesů.
  5. Svrchní oblečení svléknout před vstupem do domu a řádně ho vyklepat nebo raději vykartáčovat. Je možné ho také na minimálně 15 minut vložit do sušičky.
  6. Po návratu domů se důkladně prohlédnout a požádat jinou osobu aby prohlédla místa, kde to člověk nedokáže dobře udělat sám.

Očkování: Vzhledem k vysokému výskytu infikovaných klíšťat na území ČR je očkování proti klíšťové encefalitidě doporučeno pro dospělé i děti.

Očkovací centra jsou uvedená zde: https://www.pozorkliste.cz/ockovaci-centra-vse

O klíšťatech

Klíšťata jsou cizopasníci patřící mezi roztoče a jsou nejčastějšími přenašeči onemocnění zvířat a lidí. Zahrnují 650 druhů ve 13 rodech. Na území České republiky jsou nejčastější tyto druhy:

Klíště obecné, které je hlavním přenašečem lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy.  Piják hnědý je hlavním vektorem babesiózy, ehrlichiózy, hepatozoonózy a rickettsiózy; a piják lužní, který je hlavním přenašečem babeziózy.

Jelikož ne vždy si je člověk vědom přisátí klíštěte, bývají často počáteční stádia těchto nemocí doprovázené nespecifickými příznaky a správná diagnóza bývá stanovena pozdě, nebo dokonce nikdy. Nejsnadnější způsob, jak se vyhnout nakažení infikovaným klíštětem, je vyhnout se přisátí klíštěte.

Klíště obecné, piják hnědý a piják lužní
autor: JMys | zdroj: Český rozhlas a Hygienická stanice hl. m. Prahy
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.