Nejčastější české slovo je „uvidíme“ – to je postřeh studentky z Turecka, která už od září žije a studuje ve Zlíně

Beren Beceren přijela do Zlína na mezikulturní pobyt z Turecka. Už osm měsíců studuje na místním gymnáziu a češtinu se učí i čtením pohádek.  

Beren Beceren je patnáctiletá studentka z Turecka, která je už od září loňského roku na mezikulturním pobytu v České republice. Bydlí u hostitelské rodiny ve Zlíně a studovat jí umožnilo tamní Gymnázium a Jazyková škola.

Beren i se svou hostitelskou maminkou přijaly pozvání k rozhovoru, který Beren zvládla dokonce v češtině. Prozradila, jaké jsou podle ní rozdíly mezi Českem a Tureckem, jaká jídla jí tu chutnají nebo jaká jsou nejčastější česká slova, která slýchává.

Jak se stát hostitelskou rodinou pro studenta ze zahraničí?

V povědomí lidí jsou v souvislosti se studenty nejčastěji studijní pobyty z programu Erasmus. Existuje ale i nezisková organizace AFS, která organizuje mezikulturní pobyty našich studentů v zahraniční a středoškoláků z ciziny u nás. 

Koordinátorka hostitelského programu neziskové organizace AFS Mezikulturní programy - Czech Republic Tereza Kršková vysvětluje, jak jsou tyto pobyty organizovány, jak je možné se do takového programu přihlásit nebo pro které studenty je pobyt u nás největším kulturním šokem:

Domov

Hledají se hostitelské rodiny

Nezisková organizace AFS Mezikulturní programy - Czech Republic aktuálně hledá hostitelské rodiny pro studenty, kteří k nám přijedou na svůj studijní program už 26. srpna. Seznam studentů, kteří do České republiky přijedou, ale ještě nemají rodinu, najdete na webu www.afs.cz/hostitelsky-program/poznejte-studenty-afs/.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související