Nejen křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les, spatříte z vyhlídkové věže zámku Zbiroh

14. září 2020

Zámek Zbiroh na Rokycansku je v současnosti známým a oblíbeným turistickým cílem. Součástí běžných prohlídek tzv. Hradního okruhu je mimo jiné i hradní věž, ze které jsou nádherné výhledy.

„Původně Zbiroh nebyl zámkem, ale středověkým hradem, a právě tato věž patří k jeho nejstarším částem,“ uvedl vedoucí expozice zámku Zbiroh Martin Caletka. Hrad vznikl ve 13. století a vlastnily jej významné osobnosti české historie, jako například Karel IV., Zikmund Lucemburský nebo císař Rudolf II. V 16. století byl pak hrad přestavěn na renesanční zámek. I přesto se některé původní hradní části dochovaly dodnes tak, jak je tomu v případě vyhlídkové věže.

Obrana hradu i hladomorna

Věž zámku Zbiroh však nesloužila vždy k současným účelům, kdy na její vyhlídkovou plošinu chodí turisté, aby se pokochali krajinou. Původně se jednalo o strážnou věž. „Je to takzvaná útočištná věž, což znamená, že to je poslední linie obrany případných obránců hradu při jeho obléhání a dobývání. Věž bývala dutá a později její spodní patro sloužilo jako vězení, hladomorna,“ vysvětlil původní funkci věže Martin Caletka. Šíře stěn činní téměř tři metry, což svědčí o tom, že stavba má pevné základy pro obranu hradu. Věž je vysoká 24 metrů a vede na ni celkem 57 schodů. Ty však pocházejí až z pozdější doby, věž byla totiž v minulosti přístupná skrze můstek z hradního paláce. Můstek pak bylo možné v případě obléhání snadno odstranit. Stavba měla mít také únikovou chodbu skrz buližníkovou skálu, na níž je postavena. Vnitřkem věže je možné vystoupat až do střechy, kde se nacházejí funkční barokní hodiny z 18. století.

Výhled na Sládkovu studánku

Z vyhlídkové věže zámku jsou krásné výhledy. Je možné odtud spatřit například Tachovsko, horu Vladař, Klínovec, panorama Křivoklátských lesů, na jejichž jižním okraji se Zbiroh nachází, dále kopec, za kterým je schovaný Točník, blízký hrad směrem ku Praze, a nebo také Brdy, naši nejmladší Chráněnou krajinnou oblast. Pod věží se pak rozprostírá město Zbiroh, přičemž lze vidět tři rožmberské rybníky, kolem kterých teče Zbirožský potok. Ten se vlévá v oblasti Skryjských jezírek do Berounky a ještě před tím se na něm nachází slavná Sládkova křišťálová studánka. „Jeden z rodáků Zbirohu byl totiž známý romantický básník Josef Václav Sládek a kolem této studánky chodil za svou milou do mlýna,“ uvedl Caletka.

Spustit audio