Nejen pendleři se mohou nově testovat v Železné Rudě - Alžbětíně

5. březen 2021 07:00, aktualizováno

Nové testovací centrum v Alžbětíně, které je otevřené každý den, je možné navštívit bez předchozí rezervace. Pendleři tak mají další možnost, kde se před cestou do Bavorska otestovat.

Termíny na testovacích místech jsou mnohde na dlouho dopředu obsazené. I proto v Alžbětíně v Železné Rudě vzniklo nové testovací místo, které provozuje společnost Scimed biotechnologies.

Výsledky antigenních testů se lidé dozví do deseti minut. „Kdokoliv splňuje podmínky testování sem může přijít. Pendleři, obyčejní lidé i paní doktorka nám sem posílá lidi, protože se do nemocnic nevejdou,“ sdělila sestra Marcela Pávová, která v Alžbětíně provádí antigenní testy.

Pozitivní případy byly zjištěny také u dětí

Na testování není potřeba předchozí rezervace. Pendleři získají certifikát z ministerstva zdravotnictví, který je v českém i anglickém jazyce a je uznatelný v zahraničí. Pozitivní případy zadají pracovnice do systému a v následujících dnech se jim ozve hygiena.

V novém odběrovém centru bylo zjištěno značné množství pozitivních případů u dětí. Něžný odběr z nosu provádí v odběrovém místě v Alžbětíně pracovnice, které dojíždějí každý den mnoho kilometrů. Zájemci o testování dodržují dvoumetrové rozestupy a k okénku přicházejí jednotlivě.

Nové testovací místo vzniklo na parkovišti ve stavební buňce a testuje od pondělí do neděle od 3 do 8 hodin a od 11 do 18 hodin.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio