Nejen vrcholky blízkých i vzdálených pohoří spatříte z rozhledny Na Skále

31. říjen 2020

Ocelová rozhledna Na Skále se tyčí nad Čížkovem na katastru obce Železný Újezd na jižním Plzeňsku. Návštěvníkům nabízí krásné rozhledy do kraje vzdáleného, ale i toho nejbližšího, a to na vrcholky Brd.

Brdská osmistovka i Alpy

Samotná stavba měří přibližně 40 metrů a výhledová plošina je umístěna ve výšce 25,7 metru. Rozhledna má celkem 137 schodů, které její návštěvník musí zdolat, chce-li spatřit kýžené výhledy. „Když se podíváme k severu, tak uvidíme Plzeň. Pak si odtud můžeme přečíst celý Český les, Šumavu můžeme vyučovat horopisně vrchol od vrcholu, a dále na jih prohlédneme až do Píseckých a Slepičích hor. Mnozí turisté, kteří se zde ocitli ve správný čas, by vám mohli vykládat o překrásných zážitcích, když jsou odtud vidět německé nebo rakouské Alpy,“ popsal alespoň část výhledů z rozhledny Na Skále bývalý starosta obce Čížkov a její současný zastupitel Zdeněk Tomášek. Dále odtud můžeme spatřit také vrchol velice blízký, a to brdskou osmistovku – vrch Nad Maráskem.

Zajímavé okolí

Za téměř rodilého „Brďáka“ se považuje také Jiří Dort, který doporučil, která místa v blízkém okolí rozhledny navštívit: „Město Nepomuk také stojí za návštěvu, protože jsou tam památky na Jana Nepomuckého a svatého Vojtěcha. Je to architektonicky cenná lokalita. Nedaleko je také kaple sv. Vojtěcha, kde je podle tradice otisk nohy sv. Vojtěcha, který kráčel tímto krajem.“ Dále se v obci Železný Újezd nachází naučná stezka, případně je možné obdivovat pozoruhodnou lidovou architekturu domků v nedalekých Nových Mitrovicích.

Spustit audio