Nejen vzhled prasete kříženého s klokanem činí z hrabáče kapského neobvyklé zvíře

14. listopad 2022
Mezi námi zvířaty

Hrabáč kapský je v Zoologické a botanické zahradě města Plzně chován od roku 2019. Najdete ho v pavilonu s názvem Tajemný svět noční Afriky a možná budete překvapeni, jak tento živočich vypadá. Dal by se totiž zdánlivě připodobnit ke kříženci prasete, klokana či králíka.

Je to velice zajímavé zvíře, které má samostatnou skupinu. „Žádný jiný takový savec neexistuje. Jedná se o afrického savce vážícího kolem 50 kg. Je opravdu velmi specifický svým vzhledem a chováním,“ sdělila na úvod chovatelka malých savců v plzeňské zoo Kristýna Rothová, která pokračovala popisem právě hrabáčova vzhledu:

„Hrabáči mají speciální čumák uzpůsobený pro konzumaci termitů, mravenců a jiného hmyzu. Je to taková dlouhá trubka zakončená nozdrami a velmi malým ústním otvorem, který hrabáč v podstatě vůbec nepotřebuje, protože vepředu nemá zuby. Má zuby pouze vzadu, a to stoličky. Hrabáč má velmi mrštný jazyk, kterým loví termity a lepí je na tento jazyk podobně, jako v Americe mravenečník.“

Toto zvíře je také velkým spáčem: „Dokáže naspat až 20 hodin denně, v přírodě i více. Tady v plzeňské zoo můžete často vidět hrabáče, jak spí ve své noře,“ řekla chovatelka.

A proč se hrabáč jmenuje hrabáč? Nejen to se dozvíte v reportáži.

Spustit audio