Nejistá je budoucnost dominantní památky jižního Plzeňska. Zámek Zelená Hora stále nemá nájemce

15. září 2017

Zámek Zelená Horá u Nepomuku se letos v létě otevřel jen na pár dnů. Zájem byl veliký a celkem se podařilo získat zhruba půl milionu korun na další opravy památky. Budoucnost zámku známého z knihy a filmu Černí Baroni je ale stále nejistá. Malá obec Klášter, která památku vlastní, na solidního nájemce už několik let marně čeká.

Loni obec Klášter po šesti letech vypověděla nájemní smlouvu francouzské společnosti, která měla zámek opravit a chtěla tam otevřít hotelový komplex s pivovarem. Žádný z plánů ale nerealizovala. Letos se ozval nový zájemce.

„Byli jsme osloveni řádem templářských rytířů, dvěma zástupci, kteří přednesli takovou paušální představu," uvedl starosta Kláštera Zdeněk Bartošek zvolený za sdružení Pro obnovu vesnice.

Ke zmíněné představě se ale vedení obce staví spíše skepticky a po krachu s několika investory je při jednání opatrnější. Zastupitelstvo Kláštera sice rozhodlo, že templářům dá šanci a připraví smlouvu. Chce ale stanovit jasná pravidla a podmínky pro nájem. Nájemce by měl například zaplatit kauci. V případě, že by během stanovené doby nájmu své schválené plány na využití a opravu památky nerealizoval, propadla by kauce obci.


Zámek Zelená Hora není pro veřejnost běžně přístupný, je ale možné objednat si skupinovou prohlídku. Zabere zhruba dvě hodiny a lidé mohou vidět nejen samotný zámek, ale i kostel a salu terrenu. Areálem je provede průvodce a poskytne jim výklad. Informace o památce jsou dostupné zde.

„Řeknu příklad milion nebo dva miliony korun, abychom věděli, že to člověk myslí vážně. Nebudou-li plněny podmínky, kauce zůstane obci a aspoň zůstane nějaká částka," doplnil Zdeněk Bartošek.

Památku postupně opravuje obec Klášter

I bez ohledu na to, jestli se podaří zámek pronajmout nebo ne, pokračuje pozvolná obnova památky. Letos po třech letech skončí oprava saly terreny - zahradního sálu s arkádami a stupňovitým schodištěm. Ta by měla opět získat svoji původní podobu.

„Původně za šlechty to mělo omítku, byly tam výplně, dveře, okna, sloužilo to jako taková zimní zahrada - letní sál. Nahoře byla balustráda a dole bylo ještě takové kovové zábradlí na schodech," popsal Pavel Motejzík z Mikroregionu Nepomucko.

Opravy terasy stály tři miliony korun, pomohla dotace ministerstva kultury. Rekonstrukce byla opravdu nutná. Obec nechala udělat také novou balustrádu, vyčistit schodiště i niky. Předlohou přitom byly dobové fotografie.

„Kdyby se to neudělalo, tak dneska by už část byla určitě spadlá. Přesto, že to je takový dodatečný přílepek, který nechala udělat kněžna, je to takový prvek, který zvedá tady to křídlo, je to hezké," vysvětlil starosta Bartošek.

Obec zároveň za podpory Plzeňského kraje opravuje i kostel u zámku, kde už je vyměněná většina oken a budou se dělat nové dveře. Kostel navíc zdobí od letošního roku nový oltář ze zrcadlového nerezu od sochaře Václava Česáka.

autoři: čer , sch
Spustit audio