Nejkrásnější alej našeho kraje najdete v Chudenicích

13. leden 2021 17:20, aktualizováno

Co má společného javorová alej v Černošíně u hradu Volfštejn, smíšená alej u minerálního pramene v Tachově nebo sakurová Alej mládí u Chudenic na Klatovsku? Uspěly v anketě Alej roku 2020.

Každý, kdo má ve svém okolí nějakou alej nebo stromořadí, může na jeho krásu upozornit i ostatní. Právě k tomu slouží anketa Alej roku. Letos se konala už po desáté.

Alej mládí u Chudenic

Alejí roku 2020 Plzeňského kraje se stala růžově kvetoucí alej pod rozhlednou Bolfánek v Chudenicích. A špatně si nevedla ani v celostátním kole, kde se umístila na pátém místě z více než 130 přihlášených. Takzvaná Alej mládí v roce 1987 nahradila odumírající třešňovou alej. Všechny stromy vysázeli rodiče dětí, které se toho roku narodily. Za každé děťátko tady rostou dva stromy.

Tradice by mohla pokračovat

Své stromy má v aleji i paní Jaroslava Šteflová. „Chodíme sem dost často, ze začátku jsme stromy zalévali a chránili proti okusu. Syn přesně ví, které dva stromky jsou jeho,“ popsala. Do kroniky se na historii výsadby aleje podíval kastelán chudenického zámku Ludvík Pouza. „V roce 1987 bylo zasazeno 20 stromků, v roce 1988 to bylo 40 stromů a každý stromek by měl mít své jméno. V roce 1989 se v kronice psalo, že zájem o pokračování tradice upadá,“ zjistil.

Alej mládí v Chudenicích

Aby tradice pokračovala by si přála řada místních. Třeba i pan Jaroslav Huf, který se o stromy sám od sebe začal starat. „Začaly tam růst vlky, ale podařilo se mi stromy prořezat a zachránit,“ popsal. S tím, že by se alej mohla prodloužit, počítá i starosta Chudenic Martin Dolejš. „Chceme alej vysázet až ke sportovnímu areálu. Chtěli bychom oslovit lidi, aby zase začali sázet sakury na památku narození svých potomků,“ plánuje.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio