Nejlepším českým výčepním plzeňského ležáku se stal Ota Haurythun z restaurace U Pinkasů

21. červen 2012

Jedna žena a 18 mužů bojovali v plzeňském pivovaru o titul mistra výčepního České republiky. Do národního finále se soutěžící dostali z kvalifikace, do které obchodní zástupci nominovali výčepní, které pak porota inkognito navštívila, pozorovala při práci a vybrala ty nejlepší. Vítězem se stal Ota Haurythun z pražské restaurace U Pinkasů.

Na dalších místech skončili jako druhý Miloš Protiva ze Švejk Restaurant v Kadani a
Třetí Tomáš Hrnčíř z restaurace Lokál U bílé kuželky v Praze.

S titulem Pilsner Urquell Master Bartender České republiky získává vítěz Ota Haurythun pivo na rok zdarma, možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku pro svou hospodu a v říjnu se utkat s nejlepšími výčepními z dalších zemí v mezinárodním finále sedmého ročníku soutěže.

Finalisté se sešli ve dnech 19. a 20. června v plzeňském pivovaru, aby poměřili své dovednosti a znalosti v několika disciplínách. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell na několik způsobů, museli obstát v náročné prověrce znalostí také z historie a výroby prémiového ležáku. Následně odborná porota inkognito prověřila jejich dovednosti v praxi přímo v restauracích, kde soutěžící působí. Zcela novým prvkem soutěže bylo čepování piva pro tisíce lidí při koncertu skupiny Mandrage na nádvoří plzeňského pivovaru v předvečer finálového klání.

Do finále postoupila i Magdalena Zvěřinová z Benešova, která se profesi výčepní věnuje 18 let. To že byla jedinou ženou mezi muži jí vůbec nevadilo.

Starší obchodní sládek plzeňského pivovaru a šéf poroty Václav Berka konstatoval, že 7. ročník se vydařil, podle něj se úroveň soutěžících výčepních zvýšila.

autor: lum
Spustit audio