Nejmenší loňské miminko ve Fakultní nemocnici Plzeň vážilo půl kila. Největší desetkrát více

11. leden 2015

V plzeňské Fakultní nemocnici se v loňském roce narodilo téměř 3400 dětí. Ve srovnání s předešlým rokem to bylo zhruba o devadesát miminek více. Mezi narozenými dětmi bylo přes 150 dvojčat.

Takzvaný baby boom už sice odeznívá, i tak ale zdravotníci ve Fakulní nemocnici Plzeň přivedli loni na svět 3370 dětí, oproti roku 2013 o 89 více. V nemocnicích zřizovaných krajem se loni narodilo celkem 1904 dětí, o rok dříve jich bylo 1853. Více dětí se narodilo i v soukromé Mulačově nemocnici v Plzni.

Nejmenší miminko, které se vloni ve FN Plzeň narodilo, vážilo půl kila, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová: "Nejmenším miminkem, o které pečovali odborníci Fakultní nemocnice bylo novorozeně, které vážilo 550 gramů a největším dítětem byl novorozenec s váhou více než 5070 gramů."

Jak uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Zdeněk Novotný, z celkového počtu narozených bylo 156 dvojčat. Toto číslo je vysoké zejména díky metodám asistované reprodukce, ale zároveň již nestoupá. Trojčata ani jiná vícerčata se ve FN Plzeň nenarodila.

Při vrcholu baby boomu v roce 2008 se ve FN narodilo celkem 3587 miminek a v následujícím roce 3572 dětí.

V nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem se v roce 2014 narodilo také více dětí než v roce 2013. Mírný pokles porodů sice zaznamenaly Domažlice a Rokycany, naopak více rodiček si našlo cestu do Stoda a do Klatov. Tam se také letos narodilo i první miminko kraje, jak řekl ředitel nemocnice František Lešundák. Chlapeček přišel na svět minutu po půlnoci.

Rodičům se stále nejvíce líbí jména Eliška a Jan

Více narozených dětí eviduje za rok 2014 také úřad centrálního obvodu, který vede matriku pro Plzeň. Chlapců se narodilo více než dívek. Jako už řadu let, rodiče nějčastěji zvolili pro své potomky jména Eliška, Tereza, Jan a Jakub. Stále hojně se také dávají jména Natálie, Kristýna, Adéla, Filip, Adam a Matěj.

Spustit audio