Nejnovější šumavský kříž někdo zničil. Bylo mi do pláče, říká stavitel křížků Emil Kintzl

Už několik let staví pamětník Emil Kintzl na Šumavě křížky. A to v místech, kde kdysi bývaly vesnice nebo kostely. Tato drobná zastavení v krajině mají připomenout také bývalé obyvatele Šumavy. Zatím poslednímu kříži požehnal 5. června farář ve vysídlené a zaniklé obci Stodůlky poblíž Dobré Vody a Prášil. Měsíc poté už tam ale kříž nestojí.

Zničený křížek u Faicovy louky

87letý bývalý učitel, sportovec a velký znalec Šumavy Emil Kintzl obnovil s přispěním dalších lidí například zaniklý kříž na skále v Anníně. Další kříže vztyčil na místě zbořené kaple v Palvínově, v bývalých osadách Rovina a Březník, na Šibeničním vrchu v Kašperských Horách nebo u rozhledny Sedlo. Kříž ve Stodůlkách byl nejnovější.

"Jakýsi přiblblý vandal křížek ulomil. Nevím, co s ním bude dělat. Křížek tady vydržel asi 20 dní," potvrdil Emil Kintzl. Křížky jsou litinové, silnější člověk je prostě dokáže ulomit. "Mně bylo do pláče. Ještě, že mám srdce vyspravené bypassy, jinak by mě asi kleplo," dodal.

Na rozcestí u Faicovy louky je křížek také poškozený. "Obnovíme určitě oba, ale bude to chvíli trvat," uzavřel Emil Kintzl. Ještě než se pustí do opravy zničených křížů, instaluje jeden nový na Vogelsangu u Kašperských Hor. Žehnání bude v pátek 16. července v 17:30.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio