Nejstarší mumie v republice? Pyšní se jimi Kralovice

6. říjen 2021

V kostele svatého Petra a Pavla s přilehlou kaplí v Kralovicích na severním Plzeňsku se nachází mumifikovaná těla slavného rodu Gryspeků. Dle slov předsedy spolku Gryspek Tomáše Soukupa se jedná o nejstarší mumie v České republice.

„Klatovské mumie jsou děťátka, ty jsou o sto let mladší, a další mumie, které se nacházejí v Brně a severních Čechách, jsou také mladší,“ pyšnil se nejstaršími českými mumiemi Tomáš Soukup, který dále pokračoval: „Přímo do hrobky mezi mumie se nevstupuje. Je to kvůli tomu, že je zde systém přetlakové ventilace, který udržuje optimální podmínky pro zachování mumií, aby se nepoškodily především vlhkostí a plísněmi.“

Ideální hrobka

Hlavní příčinou zachování mumií až do dnešních dnů je podle Tomáše Soukupa geniální konstrukce hrobky: „Pod oknem je vstup větrací chodby, která přiváděla vzduch od hladiny kralovického potoka. Pod podlahou jsou větrací kanály a z těch šel vzduch sem na schodiště a dále do kaple, kde se nacházejí dva otvory v klenbě, takže se to tady kontinuálně provětrávalo komínovým efektem vzduchem se stabilní vlhkostí.“

Hrobka byla restaurována v roce 2012 a v současné době se zde nachází počítačem řízená přetlaková ventilace, která vyhodnocuje hodnoty venkovního a vnitřního prostředí v hrobce. Podle výsledků je sem následně přiváděn vzduch.

Vedle zasklené části hrobky s mumiemi stojí figurína, která je vyrobena podle mumie Floriána Gryspeka. Ta má prezentovat dobové renesanční oblečení. „Máme zde sice poškozený, ale největší soubor renesančního oblečení v Evropě. Muzeum ve Zlíně dokonce tvrdí, že má jednu botu Floriána Gryspeka, ale není to pravda, protože ta bota nekoresponduje s žádnou botou našich mumií,“ uvedl Soukup.

Lidé si na památku brali části oblečení zemřelých

Zázrakem je, že se na mumiích zachovalo vůbec nějaké oblečení a obuv: „Od počátku 18. století vstupovali lidé do hrobky a za mrzký peníz jim kostelník dovolil, aby si tady na památku ustřihli kus oděvu z mumifikovaných těl. V té době byly také zcizeny některé boty mumií. Pouze Václav má obě boty, jinak máme některé mumie bosé nebo jen s jednou botou,“ zakončil povídání o kralovických mumiích předseda spolku Gryspek.

Navštívit kostel s hrobkou budou zájemci moci už jen do konce října. Další příležitost se naskytne zase až počátkem května příštího roku. Více informací je k dispozici v kralovickém infocentru.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.