Nejstarším dochovaným domem v Kraslicích je hrázděnka z 18. století

28. červen 2022

Vůbec nejstarší dochovaný dům v Kraslicích stojí téměř v centru města, v ulici 5. května. Jedná se o velmi vzácnou a ojedinělou stavbu, kterou před lety zachránilo několik nadšenců a členů ze Spolku přátel města Kraslice.

Budova pochází z roku 1736 a dnes je památkově chráněná. Kolaudace a její znovuotevření je plánováno na podzim letošního roku.

Nejstarší památkou Kraslic je hrázděný měšťanský dům. Postavil jej měšťan a cínař Jan Eliáš Langhammer. Roku 1748 se dům rozdělil na dvě části.

Dům číslo 218 zůstal v rodině Langhammerů více než 100 let. Dům číslo 217 měl několik majitelů. Potom oba domy postupně měnily majitele až do roku 1992, kdy jej odkoupil občan do soukromého vlastnictví se záměrem údajné rekonstrukce. K té ale nakonec nikdy nedošlo. Domy v následné dražbě odkoupil Spolek přátel města Kraslice.

Stavba představuje měšťanský patrový roubený a zděný dvojdům v patře hrázděný, zakrytý sedlovou střechou s trámovými stropy. Uliční průčelí objektu čp. 218 je pobité bedněním. Průčelí domu čp. 217 je v přízemí roubené v kožichu, v patře hrázděné.

Původně byly Kraslice hustě zastavěné město, v němž se mísila typická architektura hrázděných domů s honosnými gründerskými stavbami z přelomu století. Hrázděný dům neboli Fachwerk zůstal ve městě jediný. Stavba je doložena podle dochovaných kraslických městských kupních knih z let 1736–1740.

Současný záměr je nejstarší dům ve městě zachránit a vytvořit místo, kde se bude setkávat Spolek přátel města Kraslice. Po kolaudaci bude v hrázděnce umístěná expozice krajky a krajkářství v kraji.

Spustit audio

Související