Nejšťastnější období mého života? Celý život, říká Oldřich Schnabl, mistr počítačové grafiky

Oldřich Schnabl je mimo jiné výtvarník a předseda Unie výtvarných umělců Olomoucka, člen Unie výtvarných umělců ČR a Klubu konkretistů Kk3 v Hradci Králové.

Rodák z Přáslavic u Olomouce slaví životní jubileum, 85 let, v plné síle a neustálé tvůrčí aktivitě. Je mu vlastní nekonečný optimismus a láska k rodině a přátelům. Přesto, že jeho cesta k umění byla hlavně v padesátých letech klikatá a musel si ji vybojovat, říká: „Jsem šťastný člověk. A to proto, že mám dvě rodiny. Jednu biologickou a druhou výtvarnickou.“

Kreslit začal už ve škole – karikatury učitelů, což se neobešlo bez občasných poznámek. Protože mu režim nedovolil studovat, vyučil se pivovarnickým sladovníkem, pracoval v reklamě, v olomouckém Parku kultury a oddechu, kde se setkal se vzácnými osobnostmi z uměleckých kruhů, po roce 1968 ho tak zvaně “uklidili“ do Farmakonu, protože opět „škodil“ tehdejšímu režimu.

Teprve po Sametové revoluci se Oldřich Schnabl mohl umění věnovat naplno. A především své milované digitální grafice, se kterou splynul v roce 2002. Uspořádal mnoho autorských i kolektivních výstav, jeho díla najdete doma i v zahraničí, nejdále ve Španělsku. A stále má plány a sny. Jaké především? „Zažil jsem doby, kdy si lidé na sebe dokázali udělat čas a měli chuť spolu sdílet a být. Rád bych taková setkání obnovil.“ Přejeme Oldřichu Schnablovi, ať se mu tento sen podaří naplnit.

Poslechněte si celý rozhovor s jubilujícím výtvarníkem Oldřichem Schnablem.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio