Největší hit roku 1963 - Oči sněhem zaváté

22. listopad 2021

Vracíme se do šedesátých let. Připomeňme si začátky hudebního stylu zvaného beat. I první český Zlatý slavík zpíval v tomto stylu.

Beat, v Česku také zvaný big beat, je hudební styl, který ovlivňoval mladou generaci v šedesátých letech. Tuto hudbu hrály soubory ve složení dvě elektrické kytary, basová kytara a bicí, někdy i klávesy. Nosnost této zvukové formace potvrdily i následující generace. Beat vznikl v Anglii, především v Londýně a v Liverpoolu. V té době zde působilo množství nových mladých skupin, které se setkávaly se svými příznivci v malých klubech a hospodách. Na rozdíl od rokenrolových interpretů, které poslouchali jejich rodiče, nevystupovali v nákladných kostýmech, ale v tom, v čem chodili do práce nebo po ulici. Beatové písničky jsou ve 4/4 taktu a první doba je zvýrazněna.

Za nejznámější beatové skupiny lze považovat Beatles, Rolling Stones a například The Who, v Česku Olympic, Sputnici, The Matadors a další, v Americe Mamas And Papas, The Monkeys a Beach Boys. Dospělí v té době přijímali beat velmi kriticky. Byl pro ně symbolem rebelie a přinášel věci dosud nevídané, třeba dlouhé vlasy u mužů nebo velmi hlasitý poslech hudby.

Do české beatové síně slávy přispěli i autoři divadla Semafor – Jiří Šlitr s Jiřím Suchým. Píseň Oči sněhem zaváté se stala nejúspěšnější za rok 1963 a Karel Gott díky ní suverénně poprvé zvítězil v anketě o Zlatého slavíka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio