Největší klášterní knihovnu v Čechách najdete v Klášteře Teplá na Chebsku

31. červenec 2020 14:35

Dvacítka Karlovarského kraje nás zavedla také na Chebsko, do Kláštera Teplá. Zdejší klášterní knihovna obsahuje 100 tisíc knih a je tou největší v Čechách.

Klášter Teplá založil v roce 1193 český šlechtic Hroznata a velice krátce na to sem povolal řeholníky řádu premonstrátů. Areál se skládá z klášterního kostela, budov konventu, prelatury, někdejší klášterní nemocnice, lékárny, sýpky, hospodářských budov a dvora.

„Premonstráti jsou řeholní řád. Jejich hlavní činností je vykonávání kněžské služby ať už v klášteře, nebo ve farnostech, které k tomu klášteru patří. Samozřejmě dnes i v tom středověku se starali o spoustu dalších věcí. Konkrétně tady v Teplé to bylo zalidňování tehdy velmi řídce obydlené oblasti. Zakládali školy, věnovali se také zemědělství, hospodaření, učili lidi na těch svých pozemcích hospodařit a celou tuto krajinu budovali, formovali do té podoby jakou má dnes,“ popsala vedoucí návštěvního provozu kláštera Teplá Miluše Novotná.

Klášter Teplá je podle Novotné cenný především jako celek: „Cenné je na něm to, že zůstal téměř celý, že dokonce tady zůstala i část vybavení a zejména knihovna. Možná to je na něm cenné. Je to celek, který je dost neopakovatelný, je to vlastně jeden z největších klášterů na našem území.“

Nejstarší kniha pochází už z 9. století

Právě zmíněná knihovna patří k unikátům. Jedná se totiž o první největší klášterní knihovnu v Čechách a o druhou největší na počet knih v celé republice. „Je to knihovna novobarokní postavená na začátku 20. století moderními stavebními postupy,“ dodala Novotná. Knihovna je 24 metrů dlouhý a 12 metrů široký dvoupatrový sál se 100 tisíci svazky.

Nejstarším svazkem, který patří do Tepelské sbírky je takzvaný Penitenciál, což je modlitební kniha pocházející z 9. století. Veřejnost může do knihovny nahlédnout při pravidelných prohlídkách, odborná veřejnost má ale přímo možnost náhledu do knih.

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio