Největší skalní město na Moravě najdete na Valašsku. Pulčínské skály ukrývají pozoruhodné útvary

26. listopad 2020

Jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín ve Zlínském kraji, se nachází největší pískovcové skalní město v moravských Karpatech - Pulčínské skály. Ve středověku stával na vrcholu skal hrad Pulčiny, dnes ho připomínají už jen schody vytesané do skály. K nejznámějším částem skalního města patří skály Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Nacházejí se v nadmořské výšce 600 až 750 metrů, jejich výška je i 20 metrů a délka až 250 metrů. Skalní labyrint je rozeset na úpatí kopce Hradisko.

V minulosti využívali Pulčínské skály jako svůj úkryt zbojníci. A také lidé z okolí, kteří se v nich ukrývali před nájezdníky z Uher. Ke skalám se váže i několik zajímavých pověstí. Ta nejsmutnější je o dívce Ludmile, která se zabila skokem z jedné ze skal kvůli nešťastné lásce. Podle pověsti jejího nápadníka zavraždil její otec, protože si nepřál, aby se za něj provdala.

Pulčínské skály navštívil v minulosti při svém pobytu na Valašsku například malíř Mikoláš Aleš nebo básník Svatopluk Čech, který zpracoval pověst o Ludmilině skále do povídky Hovor listí.

Pulčínské skály je možné navštívit v kterémkoli ročním období. Na podzim hraje okolní les všemi barvami. A v zimě, na přelomu února a března, zde vznikají nádherné barevné ledopády. Oblast byla v roce 1989 vyhlášena národní přírodní rezervací. Nejsnáze se k nim dostanete po červené značce z Pulčína nebo po modré z Lidečka.

Vesnice Lidečko se nachází zhruba tři kilometry od Pulčína. A vystupuje tam ze země rozpraskaná pískovcová deska zvaná Čertovy skály. Podle pověsti tam čert prohrál sázku, když měl za úkol přehradit údolí skalní stěnou do ranního kuropění.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio