Nejvyšší kostelní věž u nás má katedrála svatého Bartoloměje v Plzni. Měří víc než sto metrů

25. prosinec 2019

Nejvyšší kostelní věží u nás je věž katedrály svatého Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky. Dosahuje výšky přes sto metrů. Ve známé lidové písni se také zpívá, že plzeňská věž převyšuje kopce. A díky vyhlídkovému ochozu, který je jen o několik málo metrů níž než samotný vrchol věže, se můžeme podívat na svět s nadhledem i my obyčejní smrtelníci.

Dobrou zprávou je, že ochoz věže je přístupný celoročně. Není to ale jen tak. Zdolat musíte přes 300 schodů. Některé jsou kamenné, to když procházíte hlavní kostelní budovou, velká část schodů je pak dřevěných. A také pěkně strmých. Výstup na plzeňskou věž tak rozhodně není pro každého.

Komu se podaří vystoupat nahoru, nebude litovat. Ne jen tak pro nic za nic se v lidové písni zpívá, že plzeňská věž převyšuje kopce. Přesto, že náměstí Republiky, na kterém starobylá katedrála stojí, je v údolí, její věž výrazně převyšuje okolí. Tedy i kopce kolem Plzně. A viditelná je opravdu z široka daleka.

Interiér katedrály prochází opravou

Zatímco ochoz věže ve výšce 62 metrů nad úrovní země je přístupný po celý rok, konkrétně mezi 9. a 18. hodinou, do samotné katedrály se v současné době nepodíváme. Její interiér totiž prochází generální restaurátorskou opravou. Ta měla skončit příští rok. Podle Pavla Říhy z plzeňského biskupství ale restaurátoři stále nacházejí nové a nové artefakty z minulých století, a tak je aktuálně termín otevření kamenné památky posunutý na jaro roku 2021.

Plzeň

První kostel stál na místě dnešní katedrály už v době založení města Plzně roku 1295. Postupně se rozrůstal jak do šířky, tak do výšky. Katedrálou, tedy sídelním kostelem biskupa, se stal v 90. letech minulého století, kdy v Plzni vzniklo biskupství.

Ale zpátky na ochoz věže. Z výšky 62 metrů je toho vidět opravdu hodně. Kromě celé Plzně jako na dlani uvidíte i západočeská pohoří. Šumavu, Krušné hory, Český les. A když budete mít štěstí, zahlédnete i vrcholky Alp. Pokud se na ochoz katedrály vydáte teď na přelomu roku, uvidíte na náměstí pod sebou vánoční trhy se vším tím lidským mumrajem. A vy se nahoře na chvíli zastavíte, nadechnete a získáte nadhled, klid a novou energii do dalších let.

autor: Pavel Halla
Spustit audio