Nejvyšší soud zamítl dovolání Silovského, který se chtěl přidat k Islámskému státu

28. listopad 2017

Nejvyšší soud zamítl dovolání Jana Silovského ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který se chtěl v Sýrii přidat k organizaci Islámský stát. Má si za to odpykat šest let ve vězení.

O dovolání už Nejvyšší soud rozhodl v září. Teprve minulý týden ale odeslal vypracované písemné odůvodnění ke Krajskému soudu v Plzni, který ho odeslal obhajobě a státnímu zastupitelství. „Krajský soud v Plzni obdržel rozhodnutí nejvyššího soudu ve věci dovolání Jana Silovského. Bližší informace v současné době nemůžeme sdělovat, protože rozhodnutí zatím nebylo doručeno všem účastníkům řízení,“ řekl mluvčí krajského soudu David Ungr.

Krajský soud v Plzni Silovskému původně v únoru uložil tři a čtvrt roku vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze trest zpřísnil na šest let. Jeho blízcí verdikt považují za příliš přísný. „Cítím se zdrcená, protože soud nám zamítl dovolání, nicméně jsme napsali ústavní stížnost, snad to bude něco platné. V žádném případě se nechci vzdát," řekla matka Jana Silovského, který si už šestiletý trest odpykává ve vězení.

Silovský je první Čech, který se chtěl přidat k IS

Silovského zadržela loni na začátku února turecká policie na letišti v Istanbulu. Měl u sebe letenku do města Gaziantep u syrských hranic, odkud chtěl odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům IS. Tureckým policistům se muž přiznal, ti ho poslali zpět do Česka. Česká policie se ale věcí začala zabývat až později.

Podle obžaloby z prosince 2016 hrozilo Silovskému za přípravu teroristického útoku až doživotí, státní zástupce ale v závěrečné řeči u plzeňského soudu navrhl čin posuzovat podle nového doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu, za což hrozí tři až 12 let vězení. Soudy se k této kvalifikaci přiklonily.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio