Nejvytíženější nemocnice v republice - FN Plzeň. Leží zde 268 covidových pacientů

Koronavirová pandemie dál dopadá na Plzeňský kraj, rekordně přibývá nakažených i pacientů v nemocnicích. Přibývá ale i lidí, kteří už dostali nebo v blízké době dostanou vakcínu.

Velmi špatné epidemické situaci čelí dál Plzeňský kraj, aktuálně jeden z nejvíce koronavirem zasažených krajů v republice. Vyplývá to z dostupných údajů ministerstva zdravotnictví, hygieniků nebo jednotlivých nemocnic. V kraji podle epidemiologů převládla britská mutace koronaviru. Rekordních hodnot dosahují počty nově nakažených, ale i počty hospitalizovaných.

V těchto dnech přibývá v Plzeňském kraji každý den přes 1000 nově nakažených. V úterý jich bylo přes 1500, taková čísla jsme v kraji dosud neznali. Podobné je to i s hospitalizovanými. Rekordní počty hlásí jak Fakultní nemocnice Plzeň, tak krajské nemocnice. Nejnovější čísla ze čtvrtečního večera říkají, že je v kraji 580 hospitalizovaných, zhruba 100 z toho na intenzivní péči, denně přivá 10 - 20 pacientů. Ve FN Plzeň leží 268 covidových pacientů, což z ní činí už několik dní nejvytíženější zdravotnické zařízení v České republice.

Koordinátor lůžkové péče v Plzeňském kraji Jan Beneš řekl, že situace je extrémně křehká, protože zbývá jen malé množství standardních lůžek. Nemocnice se snaží hledat další možnosti, ale ty nejsou nekonečné. Intenzivní lůžka jsou vyčerpána a musí docházet k přesunům pacientů jak v rámci kraje, tak mimo kraj. Včera bylo potřeba převézt jednoho pacienta do Českých Budějovic. Dnes je plánován převoz 4 pacientů ze Sušické nemocnice do Klatov. Sušice má také nejvíce covidových pacientů od počátku pandemie. Hospitalizují jich aktuálně 30.

V Domažlicích postupně budují covidovou nemocnici. Přestavěna byla například chirurgie nebo oddělení následné péče. Počítá se s tím, že by tam mohlo být až 136 lůžek. Další diagnózy jsou z Domažlic odkláněny do jiných nemocnic.

Nejpostiženější je stále Tachovsko. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel má nejvíce pozitivních v celé republice. Situace je navíc komplikována tím, že zde není žádná nemocnice. Pacienty zde musí přesouvat do jiného regionu. Tachovsko dostalo mimořádné dávky vakcíny od státu. Očkují se lidé 80+, kteří jsou aktivně vyhledáváni.

V Plzeňském kraji dostalo 20 000 lidí první dávku, 13 tisíc druhou dávku vakcíny. Kraj také tento týden obdržel další 4 tisíce očkovacích dávek.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio