Někdejší království koní: Ve Světcích najdete největší českou jízdárnu

7. prosinec 2021

Největší v České republice a druhá největší ve střední Evropě hned po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni. Takovými „nej“ se může pyšnit jízdárna ve Světcích u Tachova.

Jízdárna Světce

„Stavba jízdárny začala v roce 1858, od roku 1861 tady začal fungovat plný provoz,“ uvedl kastelán tachovského zámku, ke kterému patří právě i nedaleká Jízdárna Světce, Pavel Voltr. Dispoziční řešení stavby bylo plně podřízené koním, jízdárna zahrnovala krom samotného hlavního sálu, kde se tato vznešená zvířata proháněla, také stáj až pro 12 koní, kovárnu, byt kováře nebo prostory sloužící dříve ke skladování sena. „V patře se nacházela takzvaná empora, tedy zázemí pro hosty, kde byly i čtyři ubytovací místnosti,“ vysvětlil kastelán.

Pohled z knížecí lóže vás oslní

Jedno z nejkrásnějších míst jízdárny je dle kastelána knížecí lóže, odkud byl v minulosti stejně jako dnes jeden z nejhezčích výhledů do jízdárenské haly. „Lóže patřila knížeti Alfrédu I. Windischgrätzovi, zakladateli jízdárny. Tento generál začal jízdárnu stavět až v penzi, ve svých 71 letech,“ řekl Voltr.

Hlavní hala má rozměry 40x20 m a umožňovala projížďky v jakémkoliv počasí, na koni se tady proháněla třeba vynikající jezdkyně, dcera knížete Alfréda Mathilde.

Jen malý kousek nad jízdárnou pak najdete impozantní pozůstatky bývalého kláštera, které také jistě stojí za vidění.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.